Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Namirnice za bolji vid

Neke namirnice imaju određene prehrambene prednosti koje će vam pomoći kod poboljšanja vida. Uravnotežena prehrana koja sadrži sve vrste lisnatog povrća, voće, ribu i meso će dati sve važne vitamine i minerale koji su potrebni vašim očima.

Određene namirnice imaju veću vrijednost kada je poboljšanje vida u pitanju, stoga je izuzetno važno da ih uključite u svakodnevnu prehranu kako biste poboljšali vid, ali i spriječili razne bolesti očiju.

Donosimo vam popis namirnica koje su najbolji prijatelj vašim očima. Njihovim konzumiranjem možete svojim očima omogućiti bolje izglede u borbi protiv očnih bolesti i vidnih smetnji.

Mrkva
Mrkva sadrži beta karoten koji je vrsta vitamina A i odličan antioksidans. Međutim, mrkve nisu jedina namirnica koja je bogata beta karotenom, tu su još marelica i mango.

Špinat
Poznato je da špinat odlično djeluje na razvoj mišića. Međutim, špinat je na ovom popisu zbog luteina koji poboljšava vid. Lutein ćete također pronaći u brokuli i žumanjku.

Brokula
Osim što sadrži lutein, također sadrži i antioksidant zeaksantin. Lutein i zeaksantin se često nazivaju vitaminima za oči, zbog čega je brokula definitivno favorit vaših očiju.

Bademi
Bogati su vitaminom E, koji je važan za prevenciju katarakte. Ostale namirnice koje su odličan izvor vitamina E su kikiriki, kivi i mango.

Borovnice
To je izvrsna namirnica kada je u pitanju poboljšanje noćnog vida pa ako ste jedan od onih kojima je vid pretjerano ograničen noću, vrijeme je da počnete jesti borovnice.

Orasi
Bogati su omega 3 masnim kiselinama, koje imaju širok raspon pogodnosti, ali mi ih spominjemo zbog odličnog djelovanja na oči. Omega 3 masne kiseline možete pronaći i u sastavu pojedinih vrsta riba, kao što je tuna.

Jagode
Jagode su bogate vitaminom C koji je odličan antioksidans i štiti krvne žile, uključujući i one koje se nalaze u anatomiji očiju.

Kamenice
Bogate su cinkom koji je važan za zdravlje očiju i nužan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Cink možete pronaći u govedini ili svinjetini, ali ga kamenice imaju u najvećoj mjeri.

Jaja
Jaja su bogat izvor cisteina, lecitina, luteina i sumpornih spojeva koji štite oči od makularne degeneracije.

Češnjak i luk
Također sadrže sumporne spojeve koji su potrebni za proizvodnju glutationa, glavnog antioksidansa koji se nalazi u lećama očiju.


Sandzakinfo / Selma M. Muhovic