Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

ABDULAH GUL, predsjednik Turske: Vjerskom službeniku nije mjesto u politici

EKSKLUZIVNI INTERVJU ABDULAHA GULA, predsjednika Turske


Turska nema neoosmanske ambicije. Srbija je kljuèna zemlja na Balkanu i uskoro æemo doživeti neku vrstu eksplozije ekonomske saradnje, rekao je Abdulah Gul, predsjednik Republike Turske.

Abdulah Gul danas je predsednik politièki stabilne države koja se bavi jedinstvenim eksperimentom povezivanja demokratije, globalizacije, modernosti i islama. Gul je u vreme dok je bio na listi Partije pravde i razvoja, koja veæ deceniju upravlja zemljom u skladu sa svojom umerenom islamistièkom agendom, bio premijer i šef diplomatije. 

Za 11. predsednika Turske izabran je avgusta 2007. kao prvi šef države u modernoj istoriji Republike koji je otvoreno saopštio svoju privrženost islamu.


Turska je u meðuvremenu postala druga najbrže razvijajuæa ekonomija sveta prerastajuæi u silu - ne samo zbog druge najveæe armije u NATO-u - sa velikim spoljnopolitièkim ambicijama ulaska u EU i približavanja regionima Bliskog istoka, Kavkaza i Balkana.

 


Kakvi su Vaši utisci nedavnih izbora u Srbiji?

Pratimo ih izbliza. Videli smo 6. maja da su u drugom krugu ostali predsednik Tadiæ i gospodin Nikoliæ. Želimo im puno uspeha, a onaj ko treba da odluèi svojom voljom jeste srpski narod. Naša je želja da izbori proteknu u miru i spokoju.


Šta mislite o angažmanu verskih lidera u politièkim procesima?

Smatram da su verska liènost i politièar dva razlièita pojma. Ovo važi za sve religije. Verski službenik je onaj koji božju poruku prenosi ljudima kako bi bili sreæni, da žive mirno, da ih pozitivno usmeri, da bude vaspitaè. A kada je u pitanju politika, politika je nešto drugo. 

Ako neki od verskih službenika želi da se bavi politikom, treba da ostavi svoju versku funkciju i da preðe u politiku. Treba odvojiti veru i politiku jer ukoliko politika uðe u veru ona veri nanosi štetu.


Boško Jakšiæ / Kompletan intervju možete proèitati na: http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Balkan-ne-sme-da-bude-zatocenik-proslosti.lt.html  objavljeno: 17.05.2012. godine


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis