Organizacija

Službe

AktivnostiISLAMSKA ZAJEDNICA

1319666949_izdogovor.jpg

POMIRENJE NEMA ALTERNATIVU

Bez obzira na glasine koje se javljaju u medijima, svi članovi Mešihata Islamske zajednice Sandžaka kao i svi imami, profesori, vjeroučitelji, mualimi i hatibi, očekuju da će se na islamski, pravičan način sprovesti inicijativa za ujedinjinje, koje će biti najbolje za sve muslimane koji žive u Srbiji, a prije svega u Sandžaku gdje su problemi i najprisutniji

rijaset.jpg 

  
halalagencija.jpg
regionalna.png
fin.jpg
anadolijaa.jpg
aljazeerebalkans.png

ABDULAH GUL, predsjednik Turske: Vjerskom službeniku nije mjesto u politici

Petak, 18.05.2012, 01:43
EKSKLUZIVNI INTERVJU ABDULAHA GULA, predsjednika Turske


Turska nema neoosmanske ambicije. Srbija je ključna zemlja na Balkanu i uskoro ćemo doživeti neku vrstu eksplozije ekonomske saradnje, rekao je Abdulah Gul, predsjednik Republike Turske.

Abdulah Gul danas je predsednik politički stabilne države koja se bavi jedinstvenim eksperimentom povezivanja demokratije, globalizacije, modernosti i islama. Gul je u vreme dok je bio na listi Partije pravde i razvoja, koja već deceniju upravlja zemljom u skladu sa svojom umerenom islamističkom agendom, bio premijer i šef diplomatije. 

Za 11. predsednika Turske izabran je avgusta 2007. kao prvi šef države u modernoj istoriji Republike koji je otvoreno saopštio svoju privrženost islamu.


Turska je u međuvremenu postala druga najbrže razvijajuća ekonomija sveta prerastajući u silu - ne samo zbog druge najveće armije u NATO-u - sa velikim spoljnopolitičkim ambicijama ulaska u EU i približavanja regionima Bliskog istoka, Kavkaza i Balkana.

 


Kakvi su Vaši utisci nedavnih izbora u Srbiji?

Pratimo ih izbliza. Videli smo 6. maja da su u drugom krugu ostali predsednik Tadić i gospodin Nikolić. Želimo im puno uspeha, a onaj ko treba da odluči svojom voljom jeste srpski narod. Naša je želja da izbori proteknu u miru i spokoju.


Šta mislite o angažmanu verskih lidera u političkim procesima?

Smatram da su verska ličnost i političar dva različita pojma. Ovo važi za sve religije. Verski službenik je onaj koji božju poruku prenosi ljudima kako bi bili srećni, da žive mirno, da ih pozitivno usmeri, da bude vaspitač. A kada je u pitanju politika, politika je nešto drugo. 

Ako neki od verskih službenika želi da se bavi politikom, treba da ostavi svoju versku funkciju i da pređe u politiku. Treba odvojiti veru i politiku jer ukoliko politika uđe u veru ona veri nanosi štetu.


Boško Jakšić / Kompletan intervju možete pročitati na: http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Balkan-ne-sme-da-bude-zatocenik-proslosti.lt.html  objavljeno: 17.05.2012. godine

Oglasna tabla
Lajkujte nasu facebook stranu da bi ste dobijali nase vijest
Oglasavanje

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
Traženje naukeAnketa
Aktuelne vijesti
Hadis

Abdurrahman ibni Avf, radijallahu anhu, veli da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: "Došao mi je Džibril, alejhisselam, pa je rekao: "O Muhammede, ko god bude blagoslovio tebe, i njega će blagosiljati 70.000 Meleka, a koga god Meleki blagosiljaju, takav je džennetlija".