Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Rijaset Islamske zajednice Srbije: Saopštenje za javnost


 
izbiori.jpg

Rijaset Islamske zajednice Srbije

Saopštenje za javnost


Rijaset Islamske zajednice Srbije je sa pažnjom pratio izborni proces u Srbiji.


Posebna karakterestika završenih izbora je pobjeda politièkih faktora koji su za integracije a poraz radikalnih opcija na svim nivoima.

Izražavamo zadovoljstvo što su izbori protekli u miru i što su biraèi, posebno u Sandžaku, tokom kampanje, na dostojanstven naèin nadvladali nasilje, mržnju, provokacije, psovke i uvrede.

Pobjednicima èestitamo, a biraèima odajemo priznanje na pribranosti i visoko iskazanoj svijesti.

Izbori su dali verifikaciju našim ranijim trvdnjama da Muamer Zukorliæ nema podršku u Sandžaku. On je sa 20% osvojenih glasova potpuno poražen.

Protiv njegove zloupotrebe vjere, vjerskih institucija i simbola, te nasilja, arogancije, uvreda i iskljuèivosti se izjasnilo 80% graðana u Sandžaku.

Uvjerenismo da bi istu sudbinu doživio u svojoj zajednici kada bi uposleni kod njega smjeli slobodno iskazati svoje mišljenje i da bi se velika veæina izjasnila protiv njega.

S punim pravom smatramo da je ovakvo izjašnjavanje Bošnjaka u Sandžaku podrška našem konceptu koji je zasnovan na islamskim osnovama i pozitivnim zakonskim propisima.

Ovo je ujedno potvrda da je Muamer Zukorliæ izašao iz okvira Islamske zajednice i time prestao biti muftija.

Ovimsu se stekli svi uvjeti za objedinjavanje Islamske zajednice te ovim putem pozivamo sve vjerske službenike, imame i vjerouèitelje da i formalno pristupe jedinstvenoj Islamskoj zajednici kako bismo je zajednièki gradili i snažili. Takva Zajednica bi bila funkcionalna i na punoj usluzi vjernicima, a u njoj bi vladali bratski i harmonièni odnosi.

Pozivamo nadležne državne organe Republike Srbije da, u skladu sa Zakonom u najkraæem roku, riješe pitanje upisa u Registar crkava i vjerskih zajednica i time omoguæe jednako pravan status Islamske zajednice Srbije sa drugim vjerskim zajednicama.


Kabinet Reisul-uleme Islamske zajednice Srbije


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis