Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Rijaset Islamske zajednice Srbije: Saopštenje za javnost


 
izbiori.jpg

Rijaset Islamske zajednice Srbije

Saopštenje za javnost


Rijaset Islamske zajednice Srbije je sa pažnjom pratio izborni proces u Srbiji.


Posebna karakterestika završenih izbora je pobjeda političkih faktora koji su za integracije a poraz radikalnih opcija na svim nivoima.

Izražavamo zadovoljstvo što su izbori protekli u miru i što su birači, posebno u Sandžaku, tokom kampanje, na dostojanstven način nadvladali nasilje, mržnju, provokacije, psovke i uvrede.

Pobjednicima čestitamo, a biračima odajemo priznanje na pribranosti i visoko iskazanoj svijesti.

Izbori su dali verifikaciju našim ranijim trvdnjama da Muamer Zukorlić nema podršku u Sandžaku. On je sa 20% osvojenih glasova potpuno poražen.

Protiv njegove zloupotrebe vjere, vjerskih institucija i simbola, te nasilja, arogancije, uvreda i isključivosti se izjasnilo 80% građana u Sandžaku.

Uvjerenismo da bi istu sudbinu doživio u svojoj zajednici kada bi uposleni kod njega smjeli slobodno iskazati svoje mišljenje i da bi se velika većina izjasnila protiv njega.

S punim pravom smatramo da je ovakvo izjašnjavanje Bošnjaka u Sandžaku podrška našem konceptu koji je zasnovan na islamskim osnovama i pozitivnim zakonskim propisima.

Ovo je ujedno potvrda da je Muamer Zukorlić izašao iz okvira Islamske zajednice i time prestao biti muftija.

Ovimsu se stekli svi uvjeti za objedinjavanje Islamske zajednice te ovim putem pozivamo sve vjerske službenike, imame i vjeroučitelje da i formalno pristupe jedinstvenoj Islamskoj zajednici kako bismo je zajednički gradili i snažili. Takva Zajednica bi bila funkcionalna i na punoj usluzi vjernicima, a u njoj bi vladali bratski i harmonični odnosi.

Pozivamo nadležne državne organe Republike Srbije da, u skladu sa Zakonom u najkraćem roku, riješe pitanje upisa u Registar crkava i vjerskih zajednica i time omoguće jednako pravan status Islamske zajednice Srbije sa drugim vjerskim zajednicama.


Kabinet Reisul-uleme Islamske zajednice Srbije


H A D Z, 2014.

 

 

Oglasavanje

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
Traženje nauke
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis

Prenosi se od Ebu Umameta, r.a, da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: " Ja garantujem kuću u podnožju Dženneta onom ko ostavi raspravu pa makar bio u pravu, garantujem kuću u sredini Dženneta onom ko ostavi laž pa makar ona bila i u šali i garantujem kuću u najvišem dijelu Dženneta onom ko uljepša svoje ponašanje."