Organizacija

Službe

AktivnostiISLAMSKA ZAJEDNICA

1319666949_izdogovor.jpg

POMIRENJE NEMA ALTERNATIVU

Bez obzira na glasine koje se javljaju u medijima, svi članovi Mešihata Islamske zajednice Sandžaka kao i svi imami, profesori, vjeroučitelji, mualimi i hatibi, očekuju da će se na islamski, pravičan način sprovesti inicijativa za ujedinjinje, koje će biti najbolje za sve muslimane koji žive u Srbiji, a prije svega u Sandžaku gdje su problemi i najprisutniji

rijaset.jpg 

  
halalagencija.jpg
regionalna.png
fin.jpg
anadolijaa.jpg
aljazeerebalkans.png

Rijaset Islamske zajednice Srbije: Saopštenje za javnost

Utorak, 08.05.2012, 23:58

 
izbiori.jpg

Rijaset Islamske zajednice Srbije

Saopštenje za javnost


Rijaset Islamske zajednice Srbije je sa pažnjom pratio izborni proces u Srbiji.


Posebna karakterestika završenih izbora je pobjeda političkih faktora koji su za integracije a poraz radikalnih opcija na svim nivoima.

Izražavamo zadovoljstvo što su izbori protekli u miru i što su birači, posebno u Sandžaku, tokom kampanje, na dostojanstven način nadvladali nasilje, mržnju, provokacije, psovke i uvrede.

Pobjednicima čestitamo, a biračima odajemo priznanje na pribranosti i visoko iskazanoj svijesti.

Izbori su dali verifikaciju našim ranijim trvdnjama da Muamer Zukorlić nema podršku u Sandžaku. On je sa 20% osvojenih glasova potpuno poražen.

Protiv njegove zloupotrebe vjere, vjerskih institucija i simbola, te nasilja, arogancije, uvreda i isključivosti se izjasnilo 80% građana u Sandžaku.

Uvjerenismo da bi istu sudbinu doživio u svojoj zajednici kada bi uposleni kod njega smjeli slobodno iskazati svoje mišljenje i da bi se velika većina izjasnila protiv njega.

S punim pravom smatramo da je ovakvo izjašnjavanje Bošnjaka u Sandžaku podrška našem konceptu koji je zasnovan na islamskim osnovama i pozitivnim zakonskim propisima.

Ovo je ujedno potvrda da je Muamer Zukorlić izašao iz okvira Islamske zajednice i time prestao biti muftija.

Ovimsu se stekli svi uvjeti za objedinjavanje Islamske zajednice te ovim putem pozivamo sve vjerske službenike, imame i vjeroučitelje da i formalno pristupe jedinstvenoj Islamskoj zajednici kako bismo je zajednički gradili i snažili. Takva Zajednica bi bila funkcionalna i na punoj usluzi vjernicima, a u njoj bi vladali bratski i harmonični odnosi.

Pozivamo nadležne državne organe Republike Srbije da, u skladu sa Zakonom u najkraćem roku, riješe pitanje upisa u Registar crkava i vjerskih zajednica i time omoguće jednako pravan status Islamske zajednice Srbije sa drugim vjerskim zajednicama.


Kabinet Reisul-uleme Islamske zajednice Srbije

Oglasna tabla
Lajkujte nasu facebook stranu da bi ste dobijali nase vijest
Oglasavanje

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
Traženje naukeAnketa
Aktuelne vijesti
Hadis

Kada bi Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, klanjao dženazu-namaz, učio bi dovu: „Allahu naš, oprosti našim umrlima i živima, našim prisutnima i odsutnima, našim mladima i starima, našim muškarcima i ženama! Allahu naš, onog koga poživiš od nas, poživi ga na islamu, a onoga koga usmrtiš od nas, usmrti ga na imanu! Ne uskrati nam njegovu nagradu, i ne dovodi nas u iskušenje poslije njega.“ (Ebu Davud 3201. i drugi, i šejh Albani ga je ocijenio sahihom)