Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

ENVER KAZAZ: “Zukorliæ i Ceriæ su dvije vrlo opasne pojave na bošnjaèkoj politièkoj sceni”

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Enver Kazaz za Regionalnu TV Novi Pazar komentarisao je Zukorliæevu kandidaturu za predsjednika Srbije, i tom prilikom rekao:

"Najopasnija stvar koja se mogla dogoditi bošnjacima u Sandžaku je da se muftija kandidira u politièkom prostoru, najopasnija u tom smislu što je ta poruka direktna poruka koja kaže da Bošnjaci nisu nacionalna manjina, nego vjerska skupina .

Svoðenje Bošnjaka na vjersku skupinu je vrlo opasno po tu nacionalnu manjinu, jer im oduzima moguænost da se u sekularnom društvenom polju pluraliziraju i da ne prave teokratsko društvo.

Bošnjaci u Sandžaku sebi ne smiju dozvoliti jednu takvu vrstu getoizacije, a getozijacija na vjerskoj osnovi bi uz vehabiski element dodatno Bošnjake u Sandžaku iskljuèila iz svjetskih zbivanja.

Na osnovu teokratskog pogleda na svijet i na osnovu vjerskod uma ne može se uæi u buduænost
Tako da muftija tom kampanjom i svojom kandidaturom oduzima perspektivu prularne buduænosti i vodi Bošnjake u neku vrstu ne samo izolacije nego u neku vrstu arhaizacije .

U jednom dokumentu Islamska zajednica zabranjuje svojim ljudima da se direktno bave politikom. Zukorliæ i Ceriæ su, rekao bih dvije vrlo opasne pojave na bošnjaèkoj politièkoj sceni.

Reis Ceriæ je izgubio potpuno autoritet vjerskog voðe u BiH, on je dekostruiran u potpunosti i prava je sreæa da gospodin Softiæ i ne samo on, nego i niz drugih vrlo uglednih teologa, vjerskih osoba su shvatili opasnost politizacije Islamske zajednice.

Zukorliæ više nema tu podršku, taj zadnji Sabor je oèito bio Sabor na kojem nije trebalo previše tresti, tako da je napravljen, rekao bih neki preæutni savez - "NEÆEMO MUFTIJU DIRATI".

Ja sam ubijeðen u jedno, da æe on ovom svojom kandidaturom na narednom Saboru Islamske zajednice biti sigurno iskljuæen" - rekao je Enver Kazaz za Regionalnu TV Novi Pazar.


Izvor: RTV Novi Pazar


 


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis