Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

ENVER KAZAZ: “Zukorlić i Cerić su dvije vrlo opasne pojave na bošnjačkoj političkoj sceni”

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Enver Kazaz za Regionalnu TV Novi Pazar komentarisao je Zukorlićevu kandidaturu za predsjednika Srbije, i tom prilikom rekao:

"Najopasnija stvar koja se mogla dogoditi bošnjacima u Sandžaku je da se muftija kandidira u političkom prostoru, najopasnija u tom smislu što je ta poruka direktna poruka koja kaže da Bošnjaci nisu nacionalna manjina, nego vjerska skupina .

Svođenje Bošnjaka na vjersku skupinu je vrlo opasno po tu nacionalnu manjinu, jer im oduzima mogućnost da se u sekularnom društvenom polju pluraliziraju i da ne prave teokratsko društvo.

Bošnjaci u Sandžaku sebi ne smiju dozvoliti jednu takvu vrstu getoizacije, a getozijacija na vjerskoj osnovi bi uz vehabiski element dodatno Bošnjake u Sandžaku isključila iz svjetskih zbivanja.

Na osnovu teokratskog pogleda na svijet i na osnovu vjerskod uma ne može se ući u budućnost
Tako da muftija tom kampanjom i svojom kandidaturom oduzima perspektivu prularne budućnosti i vodi Bošnjake u neku vrstu ne samo izolacije nego u neku vrstu arhaizacije .

U jednom dokumentu Islamska zajednica zabranjuje svojim ljudima da se direktno bave politikom. Zukorlić i Cerić su, rekao bih dvije vrlo opasne pojave na bošnjačkoj političkoj sceni.

Reis Cerić je izgubio potpuno autoritet vjerskog vođe u BiH, on je dekostruiran u potpunosti i prava je sreća da gospodin Softić i ne samo on, nego i niz drugih vrlo uglednih teologa, vjerskih osoba su shvatili opasnost politizacije Islamske zajednice.

Zukorlić više nema tu podršku, taj zadnji Sabor je očito bio Sabor na kojem nije trebalo previše tresti, tako da je napravljen, rekao bih neki prećutni savez - "NEĆEMO MUFTIJU DIRATI".

Ja sam ubijeđen u jedno, da će on ovom svojom kandidaturom na narednom Saboru Islamske zajednice biti sigurno iskljućen" - rekao je Enver Kazaz za Regionalnu TV Novi Pazar.


Izvor: RTV Novi Pazar