Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Za Lejletul Miradž TV prenos iz Mesdžid-ul Aksa

17/07/2009
Radio-televizija Turske-TRT će povodom Lejletul Miradža, po prvi put, uživo prenositi svečanost iz Mesdžid-ul Aksa, džamije u Kudusu (Jerusalim).
Kako se navodi u saopštenju, vlasti Izraela do sada nisu dozvoljavale snimanje ove džamije koja je prva kibla muslimana. TRT je uspeo da uz kordinaciju Turske, Izraela, Jordana i Palestine po prvi put realizuje ovakav projekat.
Posebnu simboluku ovog prenosa imaće i to što se realizuje na dan kada je Pejgamber Muhammed a.s. iz ove džamije otišao na Miradž uzvišenom Allahu dž. š.
U okviru programa na TV TRT-1, koji će 19. jula,u nedjelju, početi u 19:30 po srednjoevropskom vremenu, neizmenično će se smjenjivati slike iz Mesdžid-ul Aksa u Jerusalimu i Ejup sultan džamije u Istanbulu.
TRT ističe da je ovo prva televizija u cijelom svijetu kojoj će uspjeti da odradi ovaj projekat i da će u domove gledalaca, u noći Lejlet-ul Miradža, preko tv ekrana unijeti posebnu duhovnu atmosferu.
"Ejup sultan džamija u Istanbulu koja nosi ime po Ejup El Ensariju-ashabu Božjeg poslanika koji je prilikom hidžre iz Meke u Medinu ugostio Pejgambera (S.A.V). Njegov mezar se nalazi u haremu ove istanbulske džamije i zbog ove simbolike smo izabrali džamiju Sultan Ejupa", pojasnio je direktor za vjerski program TRT-a Adem Ozkan.
U uživom prenosu sa ova dva, za muslimane sveta mjesta, emitovat će se učenje Kur'an-i Kerima, ilahija i kasida nakon čega će biti upućena zajednička dova.
U okviru dvočasovnog programa govoriće Muftija İstanbula Prof. Dr Mustafa Çağrıcı i Šejh Islamskog vakufa Mesdžid-ul Aksa Abdulazim Elhas.