Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

MLIJEKO: Nakon ovih činjenica pit ćete ga svaki dan

Ako dosad niste bili ljubitelj mlijeka i mliječnih proizvoda, krajnje je vrijeme da to postanete. Naime, novo istraživanje pokazalo je kako je upravo ta namirnica jedna od najzdravijih, a njena konzumacija, između ostalog, smanjuje i rizik od bolesti srca. 


Rezultati najnovijeg istraživanja koje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazali su da osobe koje ispijaju tri čaše mlijeka dnevno imanju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, i to za čak 18 posto, prenosi Net.


Mlijeko i mliječni proizvodi su najzdravija zdrava hrana bogata prirodnim hranjivim tvarima, kao što su kalcij, kalij i proteini', objasnila je znanstvenica Cindy Schweitzer.


Rezultati su pokazali da je unos mliječnih proizvoda bogatih kalcijem povezan s povećanim gubitkom kilograma. Dobra je vijest da povećani unos kalcija može smanjiti rizik od smrti izazvane srčanim bolestima i rakom.


No, to nisu sve pozitivne strane ove namirnice. Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda: izvor je visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, mliječne masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala (kalcij, fosfor, kalij i magnezij), a predstavlja i pravi izbor za guste i čvrste kosti.


Uz svakodnevnu konzumaciju mlijeka čuvamo i zube, s obzirom da ono neutralizira kiselinu u usnoj šupljini.

Watch live video from mesihatsandzaka on www.justin.tv

(Vijesti.ba)