Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

MLIJEKO: Nakon ovih èinjenica pit æete ga svaki dan

Ako dosad niste bili ljubitelj mlijeka i mlijeènih proizvoda, krajnje je vrijeme da to postanete. Naime, novo istraživanje pokazalo je kako je upravo ta namirnica jedna od najzdravijih, a njena konzumacija, izmeðu ostalog, smanjuje i rizik od bolesti srca. 


Rezultati najnovijeg istraživanja koje je objavljeno u èasopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazali su da osobe koje ispijaju tri èaše mlijeka dnevno imanju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, i to za èak 18 posto, prenosi Net.


Mlijeko i mlijeèni proizvodi su najzdravija zdrava hrana bogata prirodnim hranjivim tvarima, kao što su kalcij, kalij i proteini', objasnila je znanstvenica Cindy Schweitzer.


Rezultati su pokazali da je unos mlijeènih proizvoda bogatih kalcijem povezan s poveæanim gubitkom kilograma. Dobra je vijest da poveæani unos kalcija može smanjiti rizik od smrti izazvane srèanim bolestima i rakom.


No, to nisu sve pozitivne strane ove namirnice. Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda: izvor je visokokvalitetnih bjelanèevina, ugljikohidrata, mlijeène masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala (kalcij, fosfor, kalij i magnezij), a predstavlja i pravi izbor za guste i èvrste kosti.


Uz svakodnevnu konzumaciju mlijeka èuvamo i zube, s obzirom da ono neutralizira kiselinu u usnoj šupljini.

Watch live video from mesihatsandzaka on www.justin.tv

(Vijesti.ba)


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis