Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-l-ULEME ADEMA EF. ZILKIĆA

Draga braćo i sestre, u utorak 30. avgusta. 2011. godine, je prvi dan Ramazanskog bajrama.

Završava se mjesec Ramazan - mjesec milosti, radosti, ljepote, lahkoće i oprosta, mjesec koji duše vjernika oslobađa od tereta i bolesti.

Ramazan nam je jasno pokazao put i pravac kojim trebamo ići, a ujedno nam donio i mnoštvo darova i obavezao nas da i mi obradujemo i darujemo svoga brata - čovjeka, ako ničim drugim barem osmjehom i lijepom riječju.

U njemu smo obnovili svoju vjeru i svijest radi mira među ljudima. Bila je prilika da spoznamo čovjeka u njegovoj dobroti, prijatelja u njegovoj iskrenosti, da spoznamo vrijednost zajedništva kao univerzalne vrijkednosti prosperiteta ljudi.

U njemu smo učili istinu radi sigurnosti i prihvatili moralne vrijednosti kao lijek protiv bolesti društva, kao i da čovjek nije sam na svijetu, niti može sam opstati bez svoga bračnog druga i djece, bez svoga rođaka i komšije, bez saradnika i prijatelja.

Za muslimane Bošnjake sudbinski je važno da slijede Kur'ansku premise da su vjernici braća I da je Allahovo zadovoljstvo da živimo u brtaskoj ljubavi I slozi a da Ga srde podjele I nesloga. Bajram je prilika da potvrdimo ova načela ili da još jednom postupimo suprotno Allahovoj volji a na štetu nas samih.
Bajram je radost u vjeri, radost u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružna govora, svoje ruke od ružnih djela.

To je dan u kojem muslimani šalju poruku mira cijelom svijetu i u kojem iskazuju pokornost Bogu radi dobra i sreće svakog čovjeka.

Molim Allaha da u potpunosti iskoristimo bajramsku radost i ljepotu, da nam omogući istinsko buđenje, ljubav, slogu, da u nama izbriše sve ono što Mu drago nije i da nas ojača, podrži u vjeri koju On voli.

Molim Njega Uzvišenog da nam pomogne da bajramsku radost podijelimo s našim porodicama, komšijama i prijateljima. Amin!

Svim pripadnicima Islama od srca želim sretan Bajram.


BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

                                                                           Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije
U Novom Pazaru, 29. 08. 2011. godine.                                    Adem ef. Zilkić