Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Ko se boji duha još?

Prema tvrdnji pojedinih meštana naselja Hadžet, na krovu jedne kuće se pojavljuje duh, ili džin. Dok vlasnik kuće tvrdi da duh nikoga ne ugrožava, teolozi kažu da do takve pojave nije moglo da dođe.


Prema rečima vlasnika kuće u Hadžetu Almira Vrujčanina, duh ovu kuću posećuje u jutarnjim i večernjim satima, a lice mu nisu videli. Vrujčanin kaže da je primetio nešto na krovu ali da to nikoga ne ugrožava.


"On nama zaista ne pravi nikakve probleme. Tih je, ne napada nikoga, to je kao neka silueta u ljudskom obliku", kazao je Vrujčanin za Regionalnu televiziju.


Vlasnik kuće tvrdi da se duh-džin susreo sa njegovim bratom ali da ga nije napao, već da ga je „samo povukao za rukav od košulje."

Vrujčanin kaže da se noćima ispred njegove kuće okupljaju građani koji uznemiravaju njegovu porodicu, zbog čega je u ponedeljak uveče, na tom mestu dežurala policija.


Neki građani tvrde da je ovo prvi put da se tako nešto događa u Novom Pazaru, dok drugi kažu da je reč o "čistoj ezoteriji", te da kao takva priča, "ne zaslužuje ama baš nikakvu pažnju".


 untitledurtu.jpg

 

http://blip.tv/b92/duh-proganja-gradjane-novog-pazara-5454620

 


Hafiz Kurana Izet ef Mašović kaže da koren reči džin na arapskom jeziku znači nevidljivo, te da je nemoguće videti takvu pojavu.

„Nemoguće je videti džina u njegovom stvarnom liku jer je on nevidljiv. Tek kada se transformiše u nekoga ili nešto, onda ga je moguće videti. U mesecu Ramazanu džini su „uspavani i vezani" i ne treba ih ometati jer u suprotnom mogu napadati ljude", rekao je Mašović


U IZ u Srbiji nisu želeli o ovoj temi da pričaju pred kamerama. Međutim, kako nam je rečeno, u ovoj zajednici smatraju da je neozbiljno komentarisati ono što se nije desilo, nije ni moguće da se desi i što je rezultat priče rekla kazala.


Gradska uprava: Besmislene priče o duhu


Povodom medijske senzacije i priče o duhovima koji uznemiravaju Novopazarce, Gradska uprava apeluje na građane da aktuelnoj temi „ne pridaju pažnju koju ne zaslužuje".

U saopštenju Gradske uprave stoji da je lokacija na Hadžetu, koja se dovodi u vezu sa navodnom pojavom duhova, korišćena za snimanje jednog broja scena u filmu „Most", nemačke rediteljeke Mihaele Kezele.


"U naselju Hadžet, snimljene su scene u kojima se kostimirani glumci penju po krovovima kuća i igraju oko lokalne džamije. Te su scene, po svemu sudeći nekome sa nimalo dobrim namerama, poslužile kao lajt motiv za plasiranje priče o pojavljivanju duhova, što na žalost bespotrebno unosi nemir među građane Novog Pazara", stoji u saopštenju.


"Ovakav način "prezentovanja" našeg grada u medijima poznat je od ranije, a naslovi poput onog "Duh u Novom Pazaru, i " Isterivanje đavola obezbeđuje policija", ne donose ništa dobro, čak ni onima koji su se potrudili da grad na ovaj način dospe u centar pažnje javnosti", navodi se u saopštenju Gradske uprave Novog Pazara.
 

Izvor: rtvnp.rs / sandzaknews.com