Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Berićet u Prijepolju

Nakon Mostara, Goražda i Srebrenice Prijepolje bilo ovogodišnja stanica ramazanskom, "Konvoju Berićeta" iz Turske, koji svakog ramazana krstari Balkanom.


Kao i svake godine, tako i ove, u organizaciji Istanbulske gradske opštine Bajrampaša prijatelji Sandžaka i cijelog Balkana obilaze gradove Balkana i uz prigodan kulturno-umjetnički program, iftare zajedno sa lokalnim stanovništvom.


Organizatori su za tu priliku pripremili i servirali obroke za sve posjetioce u vrijeme iftara, nakon čega je izveden i bogat kulturno-zabavni program.

Pravi ljetnji pljusak nije spriječio više od 3.000 mještana Prijepolja da prisustvuju ovom nesvakidašnjem događaju. Zajedničkom iftaru su pored zvaničnika prijepoljske opštine učešće uzeli i predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije.


"Ramazan na Balkanu" je projekat koji se realizuje posljednjih sedam godina, odnosno posljednjih sedam Ramazana. Za to vrijeme, turski putujući karavan, uz geslo da ''bratstvo ne poznaje granice'', obilazi tridesetak gradova u sedam balkanskih zemalja.

U zabavnom dijelu programa nastupila je poznata interpretatorka dobre pjesme iz Bosne i Hercegovine Elvira Rahić.


Uz poznati slogan da "Bratstvo ne poznaje granice" ovogodišnji "Konvoj berićeta" obići će 9 balkanskih zemalja i više od 20 gradova. Za to vrijeme će više od 400.000 ljudi širom Balkana iftariti zajedno sa svojim gostima iz Bajrampaše.


Izvor: sandzaknews