Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Tri prijedloga koja vam mogu produžiti život

01/05/2011
I najsitniji dijelovi naših obroka poput zaèina mogu imati dramatièan uticaj na naše zdravlje. O kvaliteti i dužini našeg života može odluèiti i vrsta ulja koju koristimo prilikom kuhanja. A nije nevažno ni volimo li plodove mora. Masno tkivo postalo je globalna opsesija. No zdravlje nam ne ovisi samo o kolièini hrane veæ i vrsti koju unosimo.

Hrana koju bi trebali unositi u manjoj mjeri je ona bogata natrijem, šeæerom, zasiæenim masnoæama i rafiniranim žitaricama. S druge strane trebali bi èešæe jesti vlaknima, mineralima i vitaminima bogato povræe i voæe, žitarice punog zrna, mlijeène proizvode s manjim postotkom masnoæe, bijelo meso i plodove mora.

Pogledajte konkretna tri prijedloga koja vam mogu produžiti život:

1. Pazite na sol

Unos soli ne bi smio prelaziti 2.300 mg na dan. A ako ste stariji od 51 godine, imate visoki tlak, dijabetes ili hroniènu bolest bubrega ne više od 1.500 mg na dan. Unatoè upozorenjima graðani mnogih razvijenih zemalja dnevno unose prosjeèno 3.400 mg na dan. Budite dakle oprezniji sa solnicom, jer previše soli poveæava rizik od visokog krvnog tlaka, raka i debljine. Brza hrana je posebno ozloglašena. Primjerice obièan hot-dog sadrži 670 miligrama natrija. Još je gori primjer na meniju Burger Kinga, sendviè od piletine Tendercrisp Chicken Sandwich Value Meal ( i pomfrit koji ide uz njega) sadrže 2.180 miligrama natrija što je gotovo 95% maksimalnog dnevnog unosa soli. Veæa porcija premašuje dopuštenu dnevnu kolièinu soli.

2. Jedite više ribe

Neka vam cilj bude 250 g ribe sedmièno. Riba i plodovi mora ne sadrže puno kalorija, a bogati su omega-3 masnim kiselinama.
Za razliku od masnog mesa, masna riba može biti korisna za zdravlje. Riba je dakle izvor proteina, dobrih masti, ali i vitamina i minerala.

Jedite više plave ribe, ulovljene u domaæim vodama i imat æete veæe koristi. No imajte na umu da bi zdravstvene koristi ribe mogli sabotirati pržite li ribu u ulju. Naime, loš uticaj ulja poništit æe dobro djelovanje ribe. Ribu stoga èešæe kuhajte, uživajte u juhama, a riblje meso poslužite u maslinovom ulju s èešnjakom i peršinom.

3. Shvatite da sve masti nisu jednako štetne ni korisne

Manje od 10% vaših kalorija treba doæi iz zasiæenih masti. Smanjite li unos na manje od 7% rizik od kardiovaskularnih bolesti dodatno æe se smanjiti. To znaèi jesti manje od 22 grama zasiæenih masti na dan (15 ako vam je cilj 7%). Gdje se nalaze zasiæene masti? U crvenom mesu, siru i maslacu. Zato je bolje koristiti ih tek u malim kolièinama i ne svakodnevno.

Istovremeno pazite na margarin i razne proizvode koji sadrže opasnu vrstu biljnih masti. Naime, ako su biljne to ne garantira da su i zdravije. Navedeni proizvodi ne sadrže prirodne biljne masti veæ preraðeni oblik poznat pod imenom hidrogenizirane biljne masti, prenosi Net. Ova vrsta masti, po mišljenju mnogih struènjaka, opasnije je i od zasiæenih jer su potonje barem prirodne. Hidrogenizirane masti èesto koriste slastièari u kolaèima jer su im jeftinije, a zbog istog razloga u njima se po restoranima peèe hrana poput krompira i mesa. Rijeè je o kockama masti koje se ubace u fritezu.

U biljnim uljima i žitaricama nalaze se Omega-6 masne kiseline. Sjemenke lana i orasi izvor su boljih masnoæa, omega-3 grupe. Dakako najvažnije omega-3 masnoæe nalazimo u plavoj ribi i mesu životinja koje prirodno pasu travu. Hrane li se životinje koncentratima od žita i soje, u njihovom mesu preovladava omega-6 koje se povezuju s veæim brojem upalnih procesa.

                                                          (Vijesti.ba)


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis