Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Orah najzdraviji koštunjavi plod

26/03/2011


Orasi su najzdraviji od svih koštunjavih plodova i trebalo bi ih jesti češće, tvrde američki naučnici, ističući da oni sadrže visok nivo antioksidanasa koji pomažu u zaštiti tijela protiv bolesti. Oni napominju da su svi koštunjavi plodovi odlični za ishranu, ali da su orasi najzdraviji. 

Analizirajući devet različitih koštunjavih plodovadr. Joe Wilson sa Univerziteta Skrenton ustanovio je da orah ne samo da sadrži dva puta više antioksidanasa, već da su njegovi antioksidansi daleko boljeg kvaliteta.

Antioksidansi su jako korisni za organizam, jer spriječavaju lančane reakcije koje oštećuju ćelije prilikom oksidativnih promjena, prenose agencije.


Antioksidansi pronađeni u orahu su dva do 15 puta efikasniji od vitamina E, koji je poznat po tome što štiti tijelo od prirodnih hemijskih supstanci koje uzrokuju bolesti.

Orasi su zdravi i hranljivi, bogati su visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima, kao i dijetetskim vlaknima.


Kako prenosi BBC, prethodna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje manjih količina oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, pojedinih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

 

                                          (Vijesti.ba)