Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Orah najzdraviji koštunjavi plod

26/03/2011


Orasi su najzdraviji od svih koštunjavih plodova i trebalo bi ih jesti èešæe, tvrde amerièki nauènici, istièuæi da oni sadrže visok nivo antioksidanasa koji pomažu u zaštiti tijela protiv bolesti. Oni napominju da su svi koštunjavi plodovi odlièni za ishranu, ali da su orasi najzdraviji. 

Analizirajuæi devet razlièitih koštunjavih plodovadr. Joe Wilson sa Univerziteta Skrenton ustanovio je da orah ne samo da sadrži dva puta više antioksidanasa, veæ da su njegovi antioksidansi daleko boljeg kvaliteta.

Antioksidansi su jako korisni za organizam, jer sprijeèavaju lanèane reakcije koje ošteæuju æelije prilikom oksidativnih promjena, prenose agencije.


Antioksidansi pronaðeni u orahu su dva do 15 puta efikasniji od vitamina E, koji je poznat po tome što štiti tijelo od prirodnih hemijskih supstanci koje uzrokuju bolesti.

Orasi su zdravi i hranljivi, bogati su visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima, kao i dijetetskim vlaknima.


Kako prenosi BBC, prethodna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje manjih kolièina oraha može da smanji rizik od srèanih bolesti, pojedinih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

 

                                          (Vijesti.ba)


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis