Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

"Jutarnja usta": Vraćanje želučane kiseline u jednjak

19/03/2011
San vam je nekvalitetan, a budite se s neugodnim mirisom i okusom u ustima. „Jutarnja usta" mogu biti signal gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD) kod koje dolazi do vraćanja želučane kiseline u jednjak ili asimptomatične žgaravice.  


Nedavne studije o snu pokazale su da do 25 posto osoba koje se žale na loše spavanje, a nemaju neku dijagnozu, imaju problema s vraćanjem želučane kiseline u jednjak. No budući da nemaju tipične znakove dok su budni, nisu svjesni svog stanja.


Vraćanje želučane kiseline u jednjak uzrokuje djelimično buđenje. Zbog toga nemirno spavamo, a kad se probudimo probava je završena i mi ne znamo zašto smo slabije spavali.


Šta napraviti:

Slijedite savjete za one koje muči žgaravica. Ne jedite barem dva sata prije odlaska na spavanje, za večerom izbjegavajte hranu koja izaziva lučenje kiseline (alkohol, čokoladu, teške umake, masnu hranu, ljuto, citruse i paradajz), prenosi Net. Neki liječnici preporučuju žvakanje žvakaće gume prije spavanja jer to potiče izlučivanje sline koja neutralizira kiselost u želucu.


Određeni lijekovi poput aspirina i drugih tableta protiv bolova teško padaju na želudac i stijenku jednjaka zato ih ne uzimajte prije spavanja.


Istraživanja su pokazala da spavanje na lijevoj strani smanjuje simptome, a spavanje na desnoj pogoršava jer se kiselina tad sporije uklanja iz jednjaka. Ako najčešće spavate na leđima, znajte da tako povećavate vraćanje kiseline. Viši jastuk mogao bi pomoći. Mršavljenje čudesno djeluje na smanjenje simptoma.

                                                      (Vijesti.ba)