Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

"Jutarnja usta": Vraæanje želuèane kiseline u jednjak

19/03/2011
San vam je nekvalitetan, a budite se s neugodnim mirisom i okusom u ustima. „Jutarnja usta" mogu biti signal gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD) kod koje dolazi do vraæanja želuèane kiseline u jednjak ili asimptomatiène žgaravice.  


Nedavne studije o snu pokazale su da do 25 posto osoba koje se žale na loše spavanje, a nemaju neku dijagnozu, imaju problema s vraæanjem želuèane kiseline u jednjak. No buduæi da nemaju tipiène znakove dok su budni, nisu svjesni svog stanja.


Vraæanje želuèane kiseline u jednjak uzrokuje djelimièno buðenje. Zbog toga nemirno spavamo, a kad se probudimo probava je završena i mi ne znamo zašto smo slabije spavali.


Šta napraviti:

Slijedite savjete za one koje muèi žgaravica. Ne jedite barem dva sata prije odlaska na spavanje, za veèerom izbjegavajte hranu koja izaziva luèenje kiseline (alkohol, èokoladu, teške umake, masnu hranu, ljuto, citruse i paradajz), prenosi Net. Neki lijeènici preporuèuju žvakanje žvakaæe gume prije spavanja jer to potièe izluèivanje sline koja neutralizira kiselost u želucu.


Odreðeni lijekovi poput aspirina i drugih tableta protiv bolova teško padaju na želudac i stijenku jednjaka zato ih ne uzimajte prije spavanja.


Istraživanja su pokazala da spavanje na lijevoj strani smanjuje simptome, a spavanje na desnoj pogoršava jer se kiselina tad sporije uklanja iz jednjaka. Ako najèešæe spavate na leðima, znajte da tako poveæavate vraæanje kiseline. Viši jastuk mogao bi pomoæi. Mršavljenje èudesno djeluje na smanjenje simptoma.

                                                      (Vijesti.ba)


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis