Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Magično povrće: Paradajz štiti od bolesti čak i skuhan

03/03/2011
Paradajz pomaže u smanjivanju rizika obolijevanja od raka, osteoporoze te kardiovaskularnih bolesti, tvrde naučnici. Zanimljivo je i otkriće kako se njihov magični efekat pojačava kuhanjem te obrađeni paradajz organizam štiti još jače nego sirov.


Američki naučnici su otkrili kako povrće koje sadrži puno soka, poput paradajza, je najveći izvor snažnog antioksidansa likopena, a za razliku od ostalog poveća paradajz svoja efikasna svojstva ne gubi kuhanjem već se njegova sposobnost obradom samo povećava, prenosi Tportal.

 

Naučnici iz Nacionalnog zdravstvenog centra u Illinoisu tvrde kako nutritivne vrijednosti sadržane u paradajzu imaju mogućnost zaštitnih mehanizama koji pomažu u sprječavanju raznih upalnih procesa te krvnih ugrušaka.

 

Doktorice Britt Burton-Freeman i Kristin Reimers koje su predvodile ovo istraživanje, tvrde:

                                                                           "Nova saznanja o paradajzu te proizvodima od paradajza mogu omogućiti jednostavne strategije koje će pomoći pojedincima prilikom unosa povrća u organizam te dovesti do poboljšanja načina ishrane te na kraju boljeg zdravlja pojedinaca. Istraživanje je otkrilo vezu između konzumacije paradajza i smanjivanja rizika obolijevanja od raka i srčanih bolesti. 

Zato se konzumacija paradajza svakako preporučuje zbog njegove visoke nutritivne vrijednosti te osim što štiti od bolesti, proizvodi od paradajza mogu biti koristan način unosa potrebne količine povrća u organizam".

                                                                      (24sata.info)