Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Bademima protiv dijabetesa i srčanih bolesti

14/01/2011
Istraživanje je pokazalo kako ovi ukusni plodovi poboljšavaju osjetljivost organizma na inzulin i kod predijabetičara smanjuje nivo LDL-a, odnosno lošeg holesterola

 

 

Da bademi smanjuju rizik od dijabetesa i bolesti kardiovaskularnog sistema rezultati su istraživanja naučnika Medicinskog fakulteta Univerziteta u New Jerseyju.

 

Naime, istraživanje je pokazalo kako ovi ukusni plodovi poboljšavaju osjetljivost organizma na inzulin i kod predijabetičara smanjuje nivo LDL-a, odnosno lošeg holesterola.

 

U istraživanju je učestvovalo 65 predijabetičara i kod osoba koji su u prehranu uvrstili bademe, osjetljivost na inzulin se značajno povećala.

 

"Činjenica je da određene namirnice, u ovom slučaju bademi imaju značajnu ulogu u razvoju ove bolesti, odnosno smanjuju rizik od hroničnih oboljenja", objašnjava voditeljica studije dr. Michelle Wien, prenosi Nacional.

 

Inače, od prije je poznato da bademi sadrže hranjive tvari koje poboljšavaju seksualni život. Sadrže visoke razine minerala magnezija, fosfora i cinka, a poznato je da cink stimulira libido kod muškaraca.