Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Bademima protiv dijabetesa i srèanih bolesti

14/01/2011
Istraživanje je pokazalo kako ovi ukusni plodovi poboljšavaju osjetljivost organizma na inzulin i kod predijabetièara smanjuje nivo LDL-a, odnosno lošeg holesterola

 

 

Da bademi smanjuju rizik od dijabetesa i bolesti kardiovaskularnog sistema rezultati su istraživanja nauènika Medicinskog fakulteta Univerziteta u New Jerseyju.

 

Naime, istraživanje je pokazalo kako ovi ukusni plodovi poboljšavaju osjetljivost organizma na inzulin i kod predijabetièara smanjuje nivo LDL-a, odnosno lošeg holesterola.

 

U istraživanju je uèestvovalo 65 predijabetièara i kod osoba koji su u prehranu uvrstili bademe, osjetljivost na inzulin se znaèajno poveæala.

 

"Èinjenica je da odreðene namirnice, u ovom sluèaju bademi imaju znaèajnu ulogu u razvoju ove bolesti, odnosno smanjuju rizik od hroniènih oboljenja", objašnjava voditeljica studije dr. Michelle Wien, prenosi Nacional.

 

Inaèe, od prije je poznato da bademi sadrže hranjive tvari koje poboljšavaju seksualni život. Sadrže visoke razine minerala magnezija, fosfora i cinka, a poznato je da cink stimulira libido kod muškaraca.


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis