Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

PROBIJANJE MEDIJSKE BLOKADE

24/12/2010
Novinari Produkcijske kuće ČAČAK VIDEO, koja se bavi izradom i produkcijom informativnih, kulturnih i sportskih sadržaja, a ujedno su i zvanični dopisnici za zapadnu Srbiju televizijskih kuća FOX, KOŠAVA, B92 (emisija "Znanje na poklon") i informativne servisne agencije FONET, ove sedmice su boravili u Novom Pazaru.

 

Novinari su posjetili u četvrtak sjedište Rijaseta IZ-e Srbije i razgovarali sa reis-ul-ulemom Ademom ef. Zilkićem, saopšteno je iz Rijaseta.

 

Novinari su se interesovali u vezi dešavanja unutar Islamske zajednice, formiranja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, prava muslimana u Srbiji i mogućnosti da se riješe problemi unutra Islamske zajednice. Tekođer, novinare je interesovalo i društveno-političko stanje u Sandžaku.


"Za razliku od predhodnog perioda stanje je mirno, nema sukoba koji su obilježili prethodni period, ali svakako je turbulentno u smislu nekih događanja, izjava, određenih stvari koje su vezane za formiranje Nacionalnog savjeta."- istakao je Reis-ul-ulema.


Na pitanje kako ocenjujete prava muslimana i da li su muslimani u Srbiji diskriminasini, Zilkić je rekao: "Islamska zajednica Srbije je vjerska zajednica pa samim time i nadnacionalna. Bavi se iskuljčivo vjerskim pitanjima, a ne političkim pitanjima. Želim naglasiti da država Srbija ima Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama koji je ocijenjen kao najbolji u regionu od strane svih međunarodnih foruma i konferencija. Shodno tom zakonu Islamska zajednica kao institucija, a samim tim i njeni pripadnici - vjernici, apsolutno uživaju sva prava koja uživaju drugi narodi, pripadnici drugih vjerskih zajednica i crkava. Ovo mogu da potkrijepim sa više činjenica: Danas Islamska zajednica ima 14 predškolskih ustanova, ima 4 vjerske škole, ima Fakultet Islamskih nauka, a sve to govori o stepenu prava koja mi imamo i koja ostvarujemo. Samo u toku prošle godine 30 stipendija je Ministarstvo vjera obezbijedilo studentima koji studiraju islamske znanosti, takodjer, i u ovoj godini ministarstvo je odobrilo 30 stipendija za studente koji studiraju u Srbiji i inostranstvu. To najbolje govori o kakvom stepenu prava se radi.

Sve ovo demantuje neke ljude koji iz ovih ili onih razloga zagovaraju tezu da su vjerska prava uskraćena, a ono što sam sada spomenuo samo po sebi govori da nema diskriminacije" naglasio je reis Zilkić.

 

"Posebno me raduje što je došlo do približavanja političkih stavova opcije gospodina Ugljanina i opcije gospodina Ljaića, to je važna pretpostavka za cjelokupno pomirenje unutar bošnjačkog korpusa koje nije podijeljeno samo sa vjerskog aspekta, ono je mnogo prije politički podijeljeno. U svakom slučaju ja čvrsto vjerujem da Srbija mora imati jednu jedinstvenu islamsku zajednicu, jer je to historijski utemeljeno"

 

Na pitanje novinara kako vidite rješenje, Reis je podsjetio: "Rješenja mora biti, ali rješenje treba tražiti na onim tačkama gde je došlo do razilaženja, treba neke uzroke otkloniti i onda ući u jednu zdravu komunikaciju, odnosno u jedan dogovor, kako islamska zajednica treba da izgleda na ovim prostorima. Da bi se do toga došlo treba isključiti sve strane faktore kojih se ne tiče ovaj prostor, život na ovim prostorima, ovi ljudi i ova država. U tim procesima treba da učestvuju oni koji žive na ovim prostorima, koji su životno zainteresovani za događanja na ovim prostorima. Personalna rješenja ne bi smjela biti nikakva prepreka, jer do jedinstva mora doći. Islamska zajednica mora biti jedinstvena na ovim prostorima i u okvirima ove države".


Na kraju reisu-l-ulema Adem ef. Zilkic je rekao novinarima: "Bez političkog jedinstva ne može doći do jedinstva unutar Islamske zajednice, a na tom su polju već vidljivi rezultati i data je jedna dobra osnova na kojoj bi trebali još snažnije pristupiti. Pozdravljamo svako pomirenje, da li ono bilo političko ili unutarvjersko i učinićemo sve da osnažimo taj proces i da učestvujemo maksimalno u realizaciji tog procesa. Nikom nećemo dozvoliti da izvan vjerskih okvira i vjerskih standarda vrši bilo kakva potkusurivanja odnosno dogovaranja. To je isključivo vjersko pitanje, miješanje političkih aktera je vrijeme koje je iza nas. Svaki mir podržavamo i učinićemo sve da do njega što prije dođe".

                                                    

                                           Informativna služba Rijaseta IZ-e Srbije