Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Brusnica

19/12/2010
Rijetko koja biljka je sa svojim plodovima kao brusnica, koja je prirodni antibiotik potvrdila svoj doprinos zdravlju. Plodovi su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C i biljna vlakna.


Brusnica kao ljekovita biljka je već dugo poznata, od lišča i plodova se prave ljekoviti čajevi, u svježem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati đemove i ukusna jela.

Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene su  prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. 


Brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakteriju), isto tako brusnica djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Isto tako sastojci brusnice smanjuju rizik od različitih karcinoma, spriječava rast ćelija raka i njegovo širenje po tijelu. Brusnica pomaže pri obnovi vida (očiju), smanjuje šećer u krvi, što je korisno za dijabetičare.  

 Ukoliko su godine ostavile trag na vašem licu, umjesto skupocjenih preparata upotrebite ukusne bobice brusnice jer  pomlađuje kožu. Valja napomenuti da brusnica štiti od raka debelog crijeva i raka dojke, pročišćuje krvne žile i blagotvorno djeluje na rad srca