Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Brusnica

19/12/2010
Rijetko koja biljka je sa svojim plodovima kao brusnica, koja je prirodni antibiotik potvrdila svoj doprinos zdravlju. Plodovi su bogati razlièitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C i biljna vlakna.


Brusnica kao ljekovita biljka je veæ dugo poznata, od lišèa i plodova se prave ljekoviti èajevi, u svježem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu èuvati smrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati ðemove i ukusna jela.

Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene su  prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. 


Brusnice mogu sprijeèiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakteriju), isto tako brusnica djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzroènik èira na želucu, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Isto tako sastojci brusnice smanjuju rizik od razlièitih karcinoma, sprijeèava rast æelija raka i njegovo širenje po tijelu. Brusnica pomaže pri obnovi vida (oèiju), smanjuje šeæer u krvi, što je korisno za dijabetièare.  

 Ukoliko su godine ostavile trag na vašem licu, umjesto skupocjenih preparata upotrebite ukusne bobice brusnice jer  pomlaðuje kožu. Valja napomenuti da brusnica štiti od raka debelog crijeva i raka dojke, proèišæuje krvne žile i blagotvorno djeluje na rad srca    

OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis