Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Muhammedov, a.s. semail-i serif

Vidio sam Pejgambera naslonjenog na jastuk koji se nalazio sa njegove lijeve strane!"

Pored kur’anskih ajeta, i u saopcenjima koja se prenose od ashaba iznosi se niz podataka u vezi sa Resulullahom. Rijecju Semai se, od strane islamskih alima, oznacava niz detalja u vezi sa Resulullahom, kao sto su njegova veza sa porodicom i vjernicima ashabima, detalji iz svakodnevnog zivota, vanjski izgled, njegova impozantnost, koja je ocevice ostavljala zapanjene, njegova omiljena jela, osmijeh i sl. Rijec Semail izvedenica je od rijeei 'simal. Ova rijec nosi znacenja kao sto su 'karakter, narav, cud, spoljni izgled, ponasanje. lako rijec semail, prije svega, sadrzi sira znacenja, vremenom je dosla u poseban polozaj i preobratila se u termin koji izrazava individualne odlike i detalje u vezi sa nacinom zivljenja Muhammeda, a. s.

!Svaki od prenesenog detalja, koji su u vezi sa izgledom i karakterom ovog odabranog roba, kojeg je Allah, dz. s., uzvisio nad ostalim svjetovima, u isto vrijeme su i odrazi njegovog izuzetnog i jedinstvenog morala. A cilj pripreme ovog poglavlja u kome ce biti rijeci o Pejgamberovom semailu je analiza njegovih izvanrednih odlika, koje se prenose u razlicitim izvorima, i izvlacenje pouka iz toga.

Ljepote pejgamberove prirode

 

 Ashabi Muhammeda, a. s., prenijeli su niz detalja vezanih za Ijepotu vanjskog izgleda ovog mubarek insana. Od njegove impozantnosti, koja je ocevice  ostavljala zapanjene, do njegove svjetlosti, i od njegovog drzanja do osmijeha. Mnogobrojni ashabi su o ovoj Ijepoti dali niz razlieitih detalja i muslimane, koji nisu zivjeli u torn periodu, visesmjerno upoznali sa Allahovim Poslanikom. Dok su ga odredjeni ashabi opisivali generalnim odlikama, drugi su iznosili duga i detaljna objasnjenja. Neka od ovih objasnjenja su slijedeca.

Resulullahov vanjski izgled i Ijepota

Ljepotu Muhammeda, a. s. ashabi su opisivali na slijedeci nacin: Resulullah, s. a. v. s., bio je veoma privlacan. Njegovo mubarek lice sijalo je kao mjesec cetrnaestoga dana u mjesecu. (...) Imao je vrlo lijep nos. (...) Imao je gustu bradu, krupne oci i glatke obraze. Usta su mu bila siroka, zubi blistavi poput bisera. (...) Vrat poput srebrenog snopa. (...) Imao je sirok razmak izmedju ramena, a vrhovi ramenih kostiju su mu bili krupni... Enes b. Malik, r. a., prica:

'Resulullah nije bio ni previse visokog, a ni previse niskog rasta. Boja koze, isto tako, nije bila ni cisto bijela, a ni previse crna. A kosa je bila ni ravna, a ni kovrdzava. Kada je dosao u cetrdesetu godinu zivota, Allah, dz. s., ga je poslao kao pejgambera. Nakon sto je postao pejgamber, trinaest godina zivio je u Mekki, i

 

 

I deset u Medini i u sezdesetim godinama je preselio na ahiret. Kada se ovaj mubarek insane rastao sa zivotom, nije imao dvadeset sijedih dlaka u kosi i bradi.”

 

Enes B. Malik, r. a

'Pejgamber je bio srednjeg rasta; ni visok, ni nizak; imao je prijatan izgled. Kosa ni kovrdzava, a ni ravna. Boja njegovog mubarek lica bila je nurli (sjajno) bijela. Bera b. Azib, r. a., prica:

"..Nisam vidio nikoga Ijepseg od Resulullaha. Imao je kosu koja udara po ramenima. Razmak izmedu ramena bio je dosta sirok. Niti je bio visokog, a niti niskog rasta.

Ibrahim b. Muhammed, r. a., jedan od unuka hzr. Alije, prenosi: 'Kada je pricao o Muhammedu, a. s., moj djed hzr. Alija ga je opisivao na slijedeci nacin:

 

'Pejgamber nije bio ni pretjerano visok, a niti pretjerano nizak; on je bio srednjeg rasta u zajednici u kojoj se nalazio. Njegova kosa nije bila ni kovrdzava, a ni ravna; bila je pomalo valovita. Njegovo mubarek lice bilo je bijele boje koja vuce na crveno; oci crne; trepavice guste i duge; ramena krupna. (...) Bio je najdarezljiviji, najiskreniji, najmekse prirode i najprijateljskiji. Oni koji bi ga neocekivano ugledali snazno bi se uzbudili naspram njegove impozantnosti; a oni koji bi se, svjesni njegovih izuzetnih kvaliteta, nasli u razgovoru sa njim, zavoljeli bi ga vise od svega ostaloga. Onaj ko je nastojao opisati njegove superiornosti i Ijepote rijecima “Ja ni prije njega, a ni poslije, nisam vidio nekoga poput njega”, priznavao je svoju nedovoljnost i slabost u njegovom opisivanju. Neka Allahova milost i spas bude nad njim.”A Hz' Hasan r. a   prenosi'

“Bio je velicanstven i jedinstven. Njegovo mubarek oci svetlucale su svjetloscu . Bio je visi od onih srednjeg a ni previse visok ."  Kosa nije bila ni ravna a ni kovrdzava ; u slucaju da se od sebe razdvojila pustao bi je na dvije strane glave, a ako ne, on je ne bi razdvajao. Kada je duga, kosa bi mu prelazila usne resice. Resulullahova boja bila je ezher\'ul-levn (veoma bijela i blistava boja), bio je, dakle, nurli bijele boje. Celo mu je bilo otvoreno. Obrve, poput polumjeseca, guste i medjusobno blizu. Njegov vrat bio je srebrene cistote, kao da je izvajan od mramora. Svi dijelovi njegovog tijela bili su u medusobnom skladu, bio je lijepo gradjen...\" Ebu Herejre, r. a., prica:

'Hazreti Pejgamber je bio nurli bijel, kao da je bio stvoren od srebra; a kosa mu je bila lagahno valovita."

'Resulullah je bio mijesane ruzicaste i bijele boje, crnih ociju, gustih i dugih trepavica. "

'Allahov Resul je imao siroko celo i obrve u obliku polumjeseca. Razmak izmedu obrva bio mu je otvoren i poput eistog srebra. Oci su mu bile veoma lijepe, zjenice sasvim crne. Trepavice su bile toliko guste da su se medjusobno prepletale. (...) Kada bi se nasmijao, zubi bi mu zablistali kao kada grom udara. Usne su mu bile besprimjerno lijepe. (...) Brada mu je bila gusta. Vrat veoma lijep, ni dug, ni kratak. Dio vrata koji je bio izlozen suncu i vjetru sijao je kao ibrik od srebra pomijesanog sa zlatom, reflektirajuci srebrenu bjelinu i crvenilo zlata.

(...) Prsa su mu bila siroka, njihova glatka povrsina podsjecala je na ogledalo, a bjelina na mjesec. (...) Imao je siroka ramena. (...) Ruke i rucni misici su bili prilicno krupni. Njegovi dlanovi su bili meksi od svile. " 

 

Pripremio: Mirsad ef. Hasanovic