Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Odgoj i moralne vrline II

Strpljivost je dzennetska riznica. Covjek postize svako dobro ako se strpi samo za trenutak.

Ko postigne stepen zadovoljstva, nije mu potrebna druga opskrba. Ko je zadovoljan. otrpice sva iskusenja.

U Hasanovom prisustvu posvadala se dvojica pa jedan od njih dobro izgrdi onog drugog. Brisuci znoj sa cela ovaj citira Allahove dzellesanuhu rijeci: Strpljivo podnositi i prastati - tako treba svaki pametan postupiti. (Kur'an 42:43). Na to Hasan rece,

- Pametan li je, tako mi Boga, u vrijeme kada neznalice razbor unistise1 Ljudi, ill cete se vi okititi strpljivoscu, ill cete propasti!

Neko je omalovazavajuci psovao Ebu Zerra. radijallahu 'anhu. pa je o~ occovono: "Izmedu mene i Dzehennema postoji prepreka koju, ako savladam, bolji sam nego sto Kazes. a ako je ne mognem preci, vec se u Dzehennem strovalim, onda sam zaista gori nego sto si rekao Strpi se. covjece. jer ti ides Onom koji zna poglede koji kriomice u ono sto je zabranjeno gledaju, a i ono sto grudi kn u  (Ku^'an. 40:19).

Neko je opsovao nekoga pa ovaj rece: "Da Allah dzellesanuhu ne cuje, ja bih ti ^

Dvije su strpljivosti: Strpljivost u nesreci i strpljivost od grijesenja. Ko tada otrpi, zaista je strpljiv.

Zaista je Allahu dzellesanuhu najdrazi onaj gutljaj sto ga covjek ispije kao lijepu utjehu i otrpljenje kada ga zadesi bolna nesreca te gutljaj srdzbe koju proguta cineci dobro, prastajuci i pokazujuci blagost.

Covjece! Ne mozes nikada sastaviti vjerovanje i vjerolomstvo. Kako ces biti vjernik kad susjed nije miran od tebe?! A kako ces pak biti musliman ako od tebe nije miran ostali svijet?! Zar Allahov Poslamk. sallallahu "alejhi we sellem, nije rekao: "Nema vjerovanja onaj u koga se nema povjerenja, a ni vjere onaj koji ne ispunjava obecanja." On je takoder rekao: "Nije vjernik onaj od cijeg zla strahuje njegov susjed."

Covjece! Nisi u istinskom imanu sve dok drugima iznalazis mahane, a ni sam nisi bez njih. Stoga, prvo otklor svoju mahanu, a ostavi druge i njihove mahane. Ali, znaj, nikada neces moci otkloniti sve svoje mahane, pa je najprece da se njima posvetis i pozabavis. A ako zelis biti pravedan onda ne istrazuj tude mahane pa ces i Allahu dzellesanuhu biti drag i mio.

Covjece! Koliko si samo slab i nemaran! Drugima pronalazis grijehe, a svoje grijehe zanemarujes i zaboravljas. U oku svoga brata vidis trunku, a u svome oku ne vidis gredu. Koliko je malena tvoja pravednos a velika tvoja nepravednost!

Allahov Polanik, sallallahu 'alejhi we sellem, je rekao: "Dobrocinitelji na ovom svijetu bice dobrocinitelji i na onom svijetu. Jer, njima ce Allah dzellesanuhu oprostiti grijehe zbog dobra sto su ga cinili Njegovim stvorenjima. Na Sudnjem danu bice im receno: "Svoja dobra vi poklonite kome zelite, jer su vama oprostena vasa hrdava djela." I oni ce svoja dobra pokloniti i tako opet dobrocinitelji postati."

Darezljivost i iskrenost najbolja su svojstva. Zapamtio sam ljude koji na svoje dinare i dirheme (zlatnike i srebrenjake) nisu polagali vece pravo od svoga brata u vjeri. Pa sto je s vama, ljudi; skrtarite u onome za sto cete biti pitani i za sta cete morati racun polagati!?

Nema vjere onaj ko covjecnosti nema. Ko zadrzi zito cetrdeset dana cekajuci da mu se podigne cijena, nece se moci spasiti od grijeha pa makar ga kasnije on licno samljeo, hljeb zamijesio i siromahe njime nahranio.

Ne sastoji se Ijepota susjedstva u otklanjanju neugodnosti od susjeda vec u strpljenju na neugodnostima. Allah dzellesanuhu ce sacuvati od sejtana i Dzehennema covjeka u kojeg se nadu ova cetiri svojstva: suzdrzanost u strahu, zurbi, srdzbi i pohoti.

Znanjeje bolje od nasljedstva; odgoj je najcistiji obraz; poboznostje najsigurnija opskrba; ibadetje najbolja zarada; razum je najbolji vodic; lijepo ponasanje najboljije drug; blagost je najbolji pomocnik; zadovoljstvo je najvece bogatstvo; Allahova pomoc je najbolja pomoc; a sjecanje na smrt najbolji je propovjednik.

Ne budi kao onaj koji skuplja znanje ucenih i mudrost mudrih, a prema Istini se odnosi kao jedan od glupih. Allah dzellesanuhu ce uvesti u Dzennet i obasuti miloscu covjeka koji je dobar prema roditeljima, samilostan

 

HASAN EL BASRI

                                                            Nastavit ce se...