Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Mešihat Sandžaka na sjednici donio sljedeće zaključke

4.6.2016

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, na vanredenoj sjednici održanoj dana, 3.6.2016. godine u Novom Pazaru razmatrajući aktuelna dešavanja nakon odluka Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije od 29.5.2016. godine, donio je sljedeće zaključke kojima želi obavijestiti javnost o pravom trenutnom stanju u Islamskoj zajednici:

  1. Mešihat Islamske zajednice Sandžaka najoštrije osuđuje tendenciozno osporavanje autoriteta najvišeg organa Islamske zajednice – Vrhovnog sabora, njegovih članova i odluka koje su donesene. U saopštenjima koje je ovih dana neformalna grupa imama i službenika, a iza kojih stoji bivši reis Zilkić, ne vidi se namjera za poštivanjem ustavnih normi, niti želja za očuvanjem institucija. Naprotiv, očito je da spomenuta grupa po svaku cijenu želi sačuvati stečene pozicije radi dalje zloupotrebe položaja, izbjegavanja odgovornosti i bojazni zbog poznatih nerazjašnjenih afera predvodnika spomenute grupe. Jasno im je da izvjesnim promjenama u vrhu Islamske zajednice, novo rukovodstvo koje neće biti ničim ucijenjeno da sprovede istragu do kraja i da sankcioniše nezakonite radnje, pojedinci moraju odgovarati pred organima Islamske zajednice, ili možda pred pravosudnim državnim organima. Zato njihovu paniku razumijemo, ali od naših ciljeva očuvanja islamskih normi na kojima počiva Islamska zajednica odustati nećemo!
  2. Odluke Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije donijete su u prisustvu deset sabornika sa područja Mešihata srbijanskog, deset sabornika sa područja Mešihata preševskog, tri sabornika sa područja Mešihata sandžačkog. Od sedam preostalih članova Vrhovnog sabora sa područja Mešihata sandžačkog, dva sabornika bila su opravdano odsutna, dok je pet smijenjeno umjesto kojih je izabrano, u skladu sa zakonom Islamske zajednice, pet novih sabornika koji će postati aktivni članovi tek naredne sjednice Vrhovnog sabora. Dakle, na sjednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, ne računajući nove članove, bilo je prisutno 23 člana od ukupno 30, a to je više od dvije trećine, iako se Ustavom Islamske zajednice, shodno  članom 87 stav 2 dvotrećinska većina traži samo u slučaju donošenja ili promjene Ustava Islamske zajednice. Na osnovu toga i, kada bi navodi spomenute neformalne grupe imama bili tačni, tj. da je bilo prisutno samo 16 članova, odluke bi i u tom slučaju bile validne, jer i taj broj članova čini prostu većinu sabornika neophodnu za donošenje odluka. Valja napomenuti da su na sjednici bili prisutni muftije: srbijanski, sandžački i preševski, kao i veliki broj imama, glavnih imama, profesora medresa, profesora Fakulteta islamskih nauka u Beogradu, profesora islamske vjeronauke, o čemu svjedoče potpisi svih prisutnih na sjednici, a koji je jedan od dokaznih materijala istinitosti naših navedenih tvrdnji.
  3. S obzirom na to da je sadržaj pamfleta čiji su autori grupa imama okupljenih oko Adema Zilkića u potpunosti prost, primitivan i prije svega pogrešan i zlonamjeran način tumačenja Ustava Islamske zajednice, a isti ovih dana hara društvenim mrežama sijuću smutnju, te oglašavanjem raznim saopštenjima na web-sajtu www.izs.rs koji ne odražava zvanične stavove Islamske zajednice Srbije, niti je u njenoj nadležnosti, ilustracije radi navodimo nekoliko primjera u cilju naše tvrdnje da bismo ukazali na pravu istinu: a)       spomenuto je kršenje Ustava IZS na način što se miješaju izvršne i zakonodavne funkcije, te za primjer navode da istovremeno muftija ne može biti i predsjednik Vrhovnog sabora, što jeste tačno, ali ne navode da je Muhamed ef. Jusufspahić prije izbora za predsjednika Vrhovnog sabora smijenjen sa svih funkcija u Mešihatu srbijanskom: sa dužnosti muftije i predsjednika Mešihata srbijanskog. Umjesto njega, u skladu za zakonom Islamske zajednice, na istoj sjednici izabran je prof. dr. Abdullah Numan.  b)      Spominje se dalje kako se nezakonito formiralo vijeće muftija kao prelazno rješenje radi deblokade rada Islamske zajednice, ne znajući ili namjerno ne navodeći član 71 stav 3 da Vrhovni sabor može imati stalne i povremene komisije. Dakle, nikakav „savjet muftija“ nije izabran, već komisija koju sačinjavaju muftije sandžački, srbijanski i preševski koja ima privremenu ulogu povjereništa za poslove Rijaseta sve do izbora reisu-l-uleme i zamjenika reisu-l-uleme, a odluka je donesena još u junu prošle godine na sjednici Vrhovnog sabora u Beogradu.

Zbog svih navedenih i nenavedenih primjera odbacujemo i ostale tvrdnje spomenute grupe kao neosnovane i zlonamjerne.

  1. Najenergičnije osuđujemo podmetanje predsjedniku Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i muftiji sandžakom Hasibu ef. Suljoviću kao predsjedniku komisije – povjereništva, za navodno razbijanje Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, jer se radi o zamjeni teza i otvorenoj neistini koja proizvodi smutnju. Upravo je predizborna  platforma koju je zdušno promovisao Adem ef. Zilkić prije 15 mjeseci na sjednici Rijaseta IZS u Beogradu predviđala ukidanje Mešihata, a i kompletan njegov angažman je u proteklom periodu išao ka otvorenom degradiranju Mešihata u Islamskoj zajednici, na šta je više puta upozoravan i službeno i privatno, a što uposlenici i članovi Mešihata veoma dobro znaju.
  2. Mešihat Islamske zajednice Sandžaka u potpunosti prihvata sve odluke donijete na sjednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije od 29.5.2016. godine i neće ni pod kakvim uslovima odustati od sprovođenja tih odluka, a to znači da neće ni mijenjati dogovoreni redosled izbora što podrazumijeva da se prvo mora izabrati reisul-l-ulema i zamjenik reisu-l-uleme i na taj način okončati proces koji je započet prije 15 mjeseci, o čemu postoji saglasnost svih organa i institucija Islamske zajednice, a nakon toga će biti raspisani i sprovedeni izbori na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije.
  3. S obzirom na to da se nalazimo pred mubarek mjesecom Ramazani-šerifom, a u skladu sa islamskim učenjem nastojimo imati strpljenja sa možda nesvjesnim izazivanjem podjela unutar Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od strane ljudi koji su nezadovoljni deblokadom rada Islamske zajednice. Međutim, ukoliko se nastavi djelovanje koje je protivno interesima institucije i normativnim aktima Islamske zajednice, bit ćemo prinuđeni da iskoristimo sva dozvoljena sredstva: od Ustava IZS, preko Statuta Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, drugih normativnih akata, a u slučaju takve potrebe i pred pravosudnim državnim organima u cilju očuvanja institucija Islamske zajednice.

Informativna služba Mešihata IZ-e Sandžaka