Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Reisul-ulema Zilkić poziva muftiju Dudića na razgovor o bezuslovnom ujedinjenju

21.03.2016

OTVORENO PISMO MUFTIJI DUDIĆU - Pismo prenosimo u cjelosti

 

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

 

Poštovani, muftijo ef. Dudiću, es-selamu alejkum;

Znam da će te ovo moje pismo razljutiti i da ćeš sa prezirom gledati na njega, ali ja to činim u ime Allaha sa ciljem da, kao odgovorni ljudi suočimo se sa realnošću, uvidimo svoju ulogu u njoj i pokušamo da izmijenimo postojeće stanje. To možemo ako želimo. Kao vjernik i visoko pozicioniran u Zajednici sa teretom emaneta ne bi smio dozvoliti da srdžba ili ego ovlada tvojim razumom već volja Allahova da nađe mjesta u tvom srcu, tvojim razmišljanjima i u krajnjem, u tvojim djelima.

Prošlo je 8 gidina i 5 mjeseci od kada nismo zajedno. Ovom prilikom ne bih ulazio u razloge niti, to, ko je manje a ko više kriv, jer to neće donijeti rješenje. Svi smo krivi  i pred Allahom odgovorni za sve što radimo a svakako i za ovo stanje u kojem se nalazimo.

Odlaskom gopsodina Zukorlića sa mjesta muftije stvorili su se uvjeti, a iznad svega potreba da, kao odgovorni ljudi, rasterećeni predrasuda i animoziteta iz prošlosti, izrečenih teških riječi, razgovaramo o onome što opterećuje sveukupne životne prilike u Sandžaku, a sa ciljem prevazilaženja postojećeg stanja i u konačnici, pomirenja i ujedinjenja.

Moj dragi muftijo, znaš da je izraženi ego hazreti. Muavije bio jači od mudrosti hazreti. Alije i da je ta činjenica Umetu donijela više hiljada izgubljenih, najvrijednih glava. I jedan i drugi su muslimani, ashabi Resulullaha, ali ono što ne smije biti jače u čovjeku od Allahovih normi, nadvladalo je, pa je ta činjenica ispisala najmračniju stranicu islamske historije.

Svjedoci smo da je i naše ponašanje, baš kao i ponašanje u vrijeme ovih čestitih ashaba ispisalo najmračniju stranicu historije Bošnjaka u Sandžaku.

Zato očekujem od tebe da pod hitno, a prije ramazana svakako, sustretnemo se i otpočnemo razgovore. Nužno je da prethodno isključimo sujetu, egoizam i želju za nadmoći.

Imamo mi dobre džematlije, prelijepe džamije, vrijedne imame, uzorne institucije, ponosnu historiju ali nam ne valja sadašnjost koja prijeti da ugrozi  budućnost. Moju i tvoju, možda ne, a našim mladim sa kojima se ponosimo i koji su cvijet našega bića, sigurno da!

Imajući u vidu činjenicu da Islamsku zajednicu čine Bošnjaci, Albanci i drugi pripadnici manjinskih zajednica, predlažem da domaćini našeg susreta budu Reis Kavazović i Muftija Trnava.

Obavještavam te da sam spreman, halaliti sve učinjeno i izrečeno na moje ime i sva sporna pitanja dogovarati i rješavati bez unaprijed određenih rješenja, već se rukovoditi postulatima vjere i onim pretpostavkama koje će biti najhajirnije za muslimane Sandžaka i ove zemlje.

U očekivanju odgovora sa prijedlogom kad i gdje da se sastanemo želim te uvjeriti da sam iskren u svojim namjerama i spreman na svaku žrtvu radi  jedinstva ovog naroda. Isto očekujem od tebe.

Šta će nam pozicije, kabineti, skupocjena auta, tjelohranitelji kad ćemo pred Allaha izaći goli, bosi, s rukama niza se, sa tovarom svojih djela okačenih o vrat  i patnji, trauma, ružnih trenutaka, uzdaha, suza ovog napaćenog naroda, a da nećemo imati ni jedno opravdanje za to.

Uz iskren selam, tvoj brat,                                             Reis,  Adem ef. Zilkić

          U Novom Pazaru,  21.03.2016. godine