Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Reisul-ulema Zilkiæ poziva muftiju Dudiæa na razgovor o bezuslovnom ujedinjenju

21.03.2016

OTVORENO PISMO MUFTIJI DUDIÆU - Pismo prenosimo u cjelosti

 

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

 

Poštovani, muftijo ef. Dudiæu, es-selamu alejkum;

Znam da æe te ovo moje pismo razljutiti i da æeš sa prezirom gledati na njega, ali ja to èinim u ime Allaha sa ciljem da, kao odgovorni ljudi suoèimo se sa realnošæu, uvidimo svoju ulogu u njoj i pokušamo da izmijenimo postojeæe stanje. To možemo ako želimo. Kao vjernik i visoko pozicioniran u Zajednici sa teretom emaneta ne bi smio dozvoliti da srdžba ili ego ovlada tvojim razumom veæ volja Allahova da naðe mjesta u tvom srcu, tvojim razmišljanjima i u krajnjem, u tvojim djelima.

Prošlo je 8 gidina i 5 mjeseci od kada nismo zajedno. Ovom prilikom ne bih ulazio u razloge niti, to, ko je manje a ko više kriv, jer to neæe donijeti rješenje. Svi smo krivi  i pred Allahom odgovorni za sve što radimo a svakako i za ovo stanje u kojem se nalazimo.

Odlaskom gopsodina Zukorliæa sa mjesta muftije stvorili su se uvjeti, a iznad svega potreba da, kao odgovorni ljudi, rastereæeni predrasuda i animoziteta iz prošlosti, izreèenih teških rijeèi, razgovaramo o onome što optereæuje sveukupne životne prilike u Sandžaku, a sa ciljem prevazilaženja postojeæeg stanja i u konaènici, pomirenja i ujedinjenja.

Moj dragi muftijo, znaš da je izraženi ego hazreti. Muavije bio jaèi od mudrosti hazreti. Alije i da je ta èinjenica Umetu donijela više hiljada izgubljenih, najvrijednih glava. I jedan i drugi su muslimani, ashabi Resulullaha, ali ono što ne smije biti jaèe u èovjeku od Allahovih normi, nadvladalo je, pa je ta èinjenica ispisala najmraèniju stranicu islamske historije.

Svjedoci smo da je i naše ponašanje, baš kao i ponašanje u vrijeme ovih èestitih ashaba ispisalo najmraèniju stranicu historije Bošnjaka u Sandžaku.

Zato oèekujem od tebe da pod hitno, a prije ramazana svakako, sustretnemo se i otpoènemo razgovore. Nužno je da prethodno iskljuèimo sujetu, egoizam i želju za nadmoæi.

Imamo mi dobre džematlije, prelijepe džamije, vrijedne imame, uzorne institucije, ponosnu historiju ali nam ne valja sadašnjost koja prijeti da ugrozi  buduænost. Moju i tvoju, možda ne, a našim mladim sa kojima se ponosimo i koji su cvijet našega biæa, sigurno da!

Imajuæi u vidu èinjenicu da Islamsku zajednicu èine Bošnjaci, Albanci i drugi pripadnici manjinskih zajednica, predlažem da domaæini našeg susreta budu Reis Kavazoviæ i Muftija Trnava.

Obavještavam te da sam spreman, halaliti sve uèinjeno i izreèeno na moje ime i sva sporna pitanja dogovarati i rješavati bez unaprijed odreðenih rješenja, veæ se rukovoditi postulatima vjere i onim pretpostavkama koje æe biti najhajirnije za muslimane Sandžaka i ove zemlje.

U oèekivanju odgovora sa prijedlogom kad i gdje da se sastanemo želim te uvjeriti da sam iskren u svojim namjerama i spreman na svaku žrtvu radi  jedinstva ovog naroda. Isto oèekujem od tebe.

Šta æe nam pozicije, kabineti, skupocjena auta, tjelohranitelji kad æemo pred Allaha izaæi goli, bosi, s rukama niza se, sa tovarom svojih djela okaèenih o vrat  i patnji, trauma, ružnih trenutaka, uzdaha, suza ovog napaæenog naroda, a da neæemo imati ni jedno opravdanje za to.

Uz iskren selam, tvoj brat,                                             Reis,  Adem ef. Zilkiæ

          U Novom Pazaru,  21.03.2016. godine                   


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis