Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

STAMBOL DŽAMIJA: PREDAVANJE I DRUŽENJE ŽENA

06/03/2016

U nedjelju, 06.3.2016. godine u Stambol džamiji nakon akšam namaza upriličeno je predavanje za žene na temu  ''Bogobojaznost”. Predavači su prof. Enisa Yeyna i Amila Džafo Ličina, koje su, prilikom svog izlaganja istakle važnost takvaluka u vremenu modernizacije društva i pojedinca.

Prof. Yeyna je istakla, da je takvaluk strah od Uzvišenog Gospodara, u smislu: pridržavanja propisa, zadovoljstva sa onim što je čovjeku određeno od nafake i spremnosti za Dan polaganja računa.

“Unutrašnjost se najbolje čisti takvalukom, a postiže se namazom, dok je srce gazda čovjekovih postupaka.

Prenosi ebu Hurejre r.a. da je došao čovjek i rekao Poslaniku da ide na put i time tražio savjet. Božiji poslanik, Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je reko: “Budi bogobojazan”

Podsjećam i sebe i vas na bogobojaznost, jer s bogobojaznošću dolazi svako dobro.

Bogobojaznost je ono što Allah naređuje svima, pa kaže:

''Allahovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji. Mi smo onima kojima je data Knjiga prije vas, a i vama, već zapovjedili da se bojite Allaha. A ako ne budete vjerovali – pa, uistinu, Allahovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, Allah nije ni o kome ovisan i On je hvale dostojan!''

Bogobojazan čovjek je onaj čije je srce stalno budno, čiji je strah stalan, koji je uvijek oprezan i čuva se ''trnja na putu'', koji savladava puteve života i svoje prohtjeve, sumnje i pohlepu. 

Uzvišeni Allah zna i za trun dobra i zla koje uradimo:

''...onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjet će ga.'' 

Stoga, budimo bogobojazni u odnosu spram sebe, svojih porodica i svih drugih ljudi.

''O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite. I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi grješnici.''

Bogobojaznost je tema mnogih islamskih tekstova i ona je naređena od Allaha i ostavljena kao oporuka svim generacijama muslimana, od Muhammeda a.s. i njegovih ashaba pa sve do naših generacija.

Budimo od onih koji su bogobojazni, kako bi zaslužili Allahovu dž.š. milost! 

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. upitan šta će najviše ljude uvesti u džennet, pa je rekao: “Takvaluk i lijep ahlak.” Pa je upitan o tome šta će ljude najviše uvesti u vatru, pa je rekao: “Jezik i stidno mjesto.”

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nas obuče odjećom bogobojaznosti i da nas uputi na pravi put, put vjere i svjetlosti! Gospodaru, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetu društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!” istakle su profesorice u svom izlaganju.

Podsjecamo da se predavanja za žene održavaju svake nedjelje nakon akšam namaza u Stambol džamiji.