Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

UČENICI SINAN-BEGOVE MEDRESE POSJETILI ALAUDIN MEDRESU U PRIŠTINI I PRIZRENU

19/11/2015.

U okviru programa međusobne saradnje dviju medresa, koji je ustanovljen u aprilu mjesecu između direktora Sinan-begove medrese, mr. Mensura ef. Zukorlića i direktora Alaudin medrese, Bahri Simnice dogovoreno je da učenici Sinan-begove medrese posjete medresu u Prištini i njeno odjeljenje u Prizrenu.

 

Ovo je bila prilika da se učenici medresa upoznaju i razgovarju o iskustiva i mogućnostima međusobne saradnje i realizacije projekata od zajedničkog interesa.

 

Direktor, Bahri Simnica u svojstvu domaćina upoznao je učenike Sinan-begove medrese sa historijiatom medrese  koju pohađa oko 400 učenika, o njenom radu i aktivnostima. “Na teritoriji Kosova postoji pet medresa, koje su upravo produkt Allaudin medrese i onih koji su završili školovanje u ovoj ustanovi, što dovoljno govori da je ona vrelo sa kojeg su potekle sve ostale medrese u regionu, te da nam ona treba biti inspiracija na putu znanja i duhovnosti – istakao je Bahri Simnica, direktor Alaudin medrese.

 

Interesantan je podatak da medresa nije mijenjala svoj inventar; klupe, stolice i ostalo, od 1985. godine. Punih 30 godina stoji kao novo. Zasigurno, da je razlog velika briga, pažnja i razumijevanje o vakufu, kako upošljenika, tako i učenika. Alaudin medresa važi za najbolju srednju školu, na teritoriji Kosova. Musafiri su u društvu svojih domaćina obišli cijeli kompleks Medrese i sa oduševljenjem komentarisali svaki njegov dio.

 

Drugog dana, učenici Sinan-begove medrese nastavili su put prema Prizrenu, gdje su ih predstavnici Medrese nestrpljivo očekivali.

 

Glavni koordinator ovog odjeljenja Alaudin medrese u Prizrenu, Rešat Medžiti održao je sohbet medresantima Sinan-begove medrese, gdje ih je također upoznao o detaljima njihovog rada i funkcionisanja.

 

Nakon ručka uslijedio je obilazak grada Prizrena. Učenici Sinan-begove medrese su se s jedne strane osjećali kao da su u Novom Pazaru, s druge strane kao da su u Sarajevu, a s treće strane kao da su u Turskoj. Toliko sličnosti i toliko ljepota na jednom mjestu. Nakon obilaska kulturno-historijskih znamenitosti Prizrena, domaćini su pripremili ručak za musafire u luksuznom restoranu, nadomak Šar planine na 1600 metara nadmorske visine.

 

Profesor Sinan-begove medrese, mr. Nihad ef. Dervišević se zahvalio domaćinima na srdačnom i toplom dočeku i istakao u svom govoru da je ponosan što je imao priliku da posjeti Alaudin medresu i upozna njeno rukovodstvo. “Sretni smo i zadovoljni što smo bili gosti našoj braći, te se nadamo da će i oni uskoro posjetiti Sinan-begovu medresu u Novom Pazaru”, rekao je Dervišević.

 

Pripremio: Dževad Zejnelović