Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

UÈENICI SINAN-BEGOVE MEDRESE POSJETILI ALAUDIN MEDRESU U PRIŠTINI I PRIZRENU

19/11/2015.

U okviru programa meðusobne saradnje dviju medresa, koji je ustanovljen u aprilu mjesecu izmeðu direktora Sinan-begove medrese, mr. Mensura ef. Zukorliæa i direktora Alaudin medrese, Bahri Simnice dogovoreno je da uèenici Sinan-begove medrese posjete medresu u Prištini i njeno odjeljenje u Prizrenu.

 

Ovo je bila prilika da se uèenici medresa upoznaju i razgovarju o iskustiva i moguænostima meðusobne saradnje i realizacije projekata od zajednièkog interesa.

 

Direktor, Bahri Simnica u svojstvu domaæina upoznao je uèenike Sinan-begove medrese sa historijiatom medrese  koju pohaða oko 400 uèenika, o njenom radu i aktivnostima. “Na teritoriji Kosova postoji pet medresa, koje su upravo produkt Allaudin medrese i onih koji su završili školovanje u ovoj ustanovi, što dovoljno govori da je ona vrelo sa kojeg su potekle sve ostale medrese u regionu, te da nam ona treba biti inspiracija na putu znanja i duhovnosti – istakao je Bahri Simnica, direktor Alaudin medrese.

 

Interesantan je podatak da medresa nije mijenjala svoj inventar; klupe, stolice i ostalo, od 1985. godine. Punih 30 godina stoji kao novo. Zasigurno, da je razlog velika briga, pažnja i razumijevanje o vakufu, kako upošljenika, tako i uèenika. Alaudin medresa važi za najbolju srednju školu, na teritoriji Kosova. Musafiri su u društvu svojih domaæina obišli cijeli kompleks Medrese i sa oduševljenjem komentarisali svaki njegov dio.

 

Drugog dana, uèenici Sinan-begove medrese nastavili su put prema Prizrenu, gdje su ih predstavnici Medrese nestrpljivo oèekivali.

 

Glavni koordinator ovog odjeljenja Alaudin medrese u Prizrenu, Rešat Medžiti održao je sohbet medresantima Sinan-begove medrese, gdje ih je takoðer upoznao o detaljima njihovog rada i funkcionisanja.

 

Nakon ruèka uslijedio je obilazak grada Prizrena. Uèenici Sinan-begove medrese su se s jedne strane osjeæali kao da su u Novom Pazaru, s druge strane kao da su u Sarajevu, a s treæe strane kao da su u Turskoj. Toliko sliènosti i toliko ljepota na jednom mjestu. Nakon obilaska kulturno-historijskih znamenitosti Prizrena, domaæini su pripremili ruèak za musafire u luksuznom restoranu, nadomak Šar planine na 1600 metara nadmorske visine.

 

Profesor Sinan-begove medrese, mr. Nihad ef. Derviševiæ se zahvalio domaæinima na srdaènom i toplom doèeku i istakao u svom govoru da je ponosan što je imao priliku da posjeti Alaudin medresu i upozna njeno rukovodstvo. “Sretni smo i zadovoljni što smo bili gosti našoj braæi, te se nadamo da æe i oni uskoro posjetiti Sinan-begovu medresu u Novom Pazaru”, rekao je Derviševiæ.

 

Pripremio: Dževad Zejneloviæ

 


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis