Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Godina dana od preseljenja na ahiret hafiza Izeta ef. Mašovića

09.09.2015

U četvrtak, 10.09.2015. iza podne namaza u hadži Šefkovoj džamiji proučena je hatma za dušu dugogodišnjeg imama ovog džemata, hafiza Izeta ef. Mašovića, koji je prije tačno godinu dana preselio na ahiret.

 

Veliki broj imama, prijatelja i poštovalaca porodice Mašović, kao i veliki broj džematlija prisustvovao je ovom događaju.

 

Hafiz Edib ef. Pepić, imam ovog džemata, se zahvalio svima koji su došli i izdvojili svoje vrijeme da se zajedno sjete svoga velikog prijatelja, imama i učitelja.

 

Na početku proučen je Ja-Sin i šerif, a potom proučena i hatma.

 

Nakon hatme, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija Hasib ef. Suljović, koji je istakao brojne vrline hafiza Izeta efendije: pobožnost, strpljivost i preciznost, ali i uputio poruku njegovoj porodici i prijateljima da Allah, dž.š., uzima duše Svojih iskrenih robova upravo tada kada je najbolje za njih.

Današnji dolazak u hadži Šefkovoj džamiji mnogim prijateljima rahmetli Izeta ef. Mašovića ponovo je izazvala veliku prazninu u srcima, koju je svojim odlaskom ostavio hafiz Izo.

 

Hafiz Izet ef., je bio mnogo više od jednog običnog imama, jer je bio prijatelj, učitelj, savjetnik, čuvar mnogih tajni i osoba koja je mnogima ponudila rješenje za njihove probleme.

 

Hadži hafiz Izet ef. Mašović rođen je 15.06.1973. godine u selu Kožlje, opština Novi Pazar.

 

Prvi je hafiz u Sandžaku nakon 50 godina od završetka Drugog svjetskog rata. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

 

Nakon završene medrese hfz. Mašović upisuje islamski teološki fakultet u Izmiru koji završava u roku kao student generacije. Iako je dobio ponudu za besplatno školovanje na postdiplomskim studijama hadži hafiz se vraća u Novi Pazar i preuzima dužnost imama, hatiba i muallima Hadži-Šefkove džamije u džematu „Iskra“

 

Njegove hutbe i vazovi su prepoznatljivi u cijelom Novom Pazaru i šire.

 

Izet ef. Mašović je bio glavni imam Rijaseta Islamske zajednice Sbije, predavač na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu na predmetima kiraet i tefsir, profesor u Sinan-begovoj medresi. Autor je mnogih radova objavljenih u Glasu islama i Vaktu gdje je bio član redakcije i urednik rubrike iz oblasti tefsira, učesnik je mnogih naučnih skupova u zemlji i inostranstvu.

 

Nakon njegove smrti iz štampe je izašla i nova knjiga h. hfz. Izeta ef. Mašovića „Zastani, razumi i zaplači“. Sam naslov knjige nam govori da nad navedenim primjerima iz života naših dobrih prethodnika treba zastati, razmisliti o njima i zaplakati. Zaplakati, kako kaže autor, „kada vidimo svoje nedostatke, mahane ili se pobojimo lošeg završetka. Plač koji je sunnet i koji je ispravan je uzrokovan strahom od Allaha, dželle šanuhu, sjećanjem na dolazak kod Njega i stajanje pred Njim, razmišljanje o Njegovim šerijatskim i vasionskim dokazima. Plač je dokaz snažnog srca, plemenite duše, čiste savjesti i suptilnih osjećanja“.

 

Molimo Allaha dž.š. da hafizu podari džennetul-firdews, a porodici podari sabura i strpljivosti.

 

Pripremio: Dzevad Zejnelovic