Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Godina dana od preseljenja na ahiret hafiza Izeta ef. Mašoviæa

09.09.2015

U èetvrtak, 10.09.2015. iza podne namaza u hadži Šefkovoj džamiji prouèena je hatma za dušu dugogodišnjeg imama ovog džemata, hafiza Izeta ef. Mašoviæa, koji je prije taèno godinu dana preselio na ahiret.

 

Veliki broj imama, prijatelja i poštovalaca porodice Mašoviæ, kao i veliki broj džematlija prisustvovao je ovom dogaðaju.

 

Hafiz Edib ef. Pepiæ, imam ovog džemata, se zahvalio svima koji su došli i izdvojili svoje vrijeme da se zajedno sjete svoga velikog prijatelja, imama i uèitelja.

 

Na poèetku prouèen je Ja-Sin i šerif, a potom prouèena i hatma.

 

Nakon hatme, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija Hasib ef. Suljoviæ, koji je istakao brojne vrline hafiza Izeta efendije: pobožnost, strpljivost i preciznost, ali i uputio poruku njegovoj porodici i prijateljima da Allah, dž.š., uzima duše Svojih iskrenih robova upravo tada kada je najbolje za njih.

Današnji dolazak u hadži Šefkovoj džamiji mnogim prijateljima rahmetli Izeta ef. Mašoviæa ponovo je izazvala veliku prazninu u srcima, koju je svojim odlaskom ostavio hafiz Izo.

 

Hafiz Izet ef., je bio mnogo više od jednog obiènog imama, jer je bio prijatelj, uèitelj, savjetnik, èuvar mnogih tajni i osoba koja je mnogima ponudila rješenje za njihove probleme.

 

Hadži hafiz Izet ef. Mašoviæ roðen je 15.06.1973. godine u selu Kožlje, opština Novi Pazar.

 

Prvi je hafiz u Sandžaku nakon 50 godina od završetka Drugog svjetskog rata. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

 

Nakon završene medrese hfz. Mašoviæ upisuje islamski teološki fakultet u Izmiru koji završava u roku kao student generacije. Iako je dobio ponudu za besplatno školovanje na postdiplomskim studijama hadži hafiz se vraæa u Novi Pazar i preuzima dužnost imama, hatiba i muallima Hadži-Šefkove džamije u džematu „Iskra“

 

Njegove hutbe i vazovi su prepoznatljivi u cijelom Novom Pazaru i šire.

 

Izet ef. Mašoviæ je bio glavni imam Rijaseta Islamske zajednice Sbije, predavaè na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu na predmetima kiraet i tefsir, profesor u Sinan-begovoj medresi. Autor je mnogih radova objavljenih u Glasu islama i Vaktu gdje je bio èlan redakcije i urednik rubrike iz oblasti tefsira, uèesnik je mnogih nauènih skupova u zemlji i inostranstvu.

 

Nakon njegove smrti iz štampe je izašla i nova knjiga h. hfz. Izeta ef. Mašoviæa „Zastani, razumi i zaplaèi“. Sam naslov knjige nam govori da nad navedenim primjerima iz života naših dobrih prethodnika treba zastati, razmisliti o njima i zaplakati. Zaplakati, kako kaže autor, „kada vidimo svoje nedostatke, mahane ili se pobojimo lošeg završetka. Plaè koji je sunnet i koji je ispravan je uzrokovan strahom od Allaha, dželle šanuhu, sjeæanjem na dolazak kod Njega i stajanje pred Njim, razmišljanje o Njegovim šerijatskim i vasionskim dokazima. Plaè je dokaz snažnog srca, plemenite duše, èiste savjesti i suptilnih osjeæanja“.

 

Molimo Allaha dž.š. da hafizu podari džennetul-firdews, a porodici podari sabura i strpljivosti.

 

Pripremio: Dzevad Zejnelovic

 


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis