Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

SANDŽAČKI MUDERIS GODINE: Noći najljepših vazova i učenja Kur’ana

25/08/2015

U ponedjeljak, 24.08.2015. godine, na platou ispred Stambol džamije započeta je manifestacija “SANDŽAČKI MUDERIS GODINE” koju organizuje sektor za da’vu Rijaseta Islamske zajednice Srbije. Draž i kvalitet ovog originalnog i u region unikatnog projekta leži u tome što se održava na otvorenome u haremu Stambol džamije.

Otvorenju manifestacije prisustvovao je glavni imam Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Sanin ef. Musa, muftija sandžački, Hasib ef. Suljović, predsjednik OMIZ-e Novi Pazar, Nezir ef. Salihović, brojni hafizi i imami, vjeroučitelji te brojni džematlije.

Glavni imam Rijaseta Islamske zajednice Srbije je u svom obraćanju čestitao džematlijama na istrajavanju u činjenju dobra i doprinosu u podršci institucionalnom jačanju Islamske zajednice.

‘’Imamo poseban emanet i obavezu da se ugledamo na posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem“ naglasio je između ostalog u svom karakterističnom obraćanju, prof. Sanin Musa, a muftija sandžački podcrtao je važnost i ulogu čovjeka na dunjaluku.

‘’Allah dž.š. je tvorac svega, treba da vjerujemo istinski i da to ne zaboravljamo, da nam je Allah dž. Š. podario nebrojane blagodati, a najveća je hilafet, da bude namjesnik, halifa na zemlji, što nije slučanjo, pa tako prije nogo je čovjeka stvorio i odabrao ili imenovao za halifu, Allah dž. š., je dao čovjeku tri velika dara:

Čovjek je stvoren u najljepšem obliku, najljepsi lik i oblik.

Allah, dž.š. je udahnuo od svog ruha čovjeku.

Allah, dž.š. je podučio čovjeka imenima.

Noći najljepših vazova obuhvata pet noći, pet dersova, pet učača Kur’ana, od 24. do 28. avgusta, 2015. godine.

U utorak, ako Allah dadne, 25. ovog mjeseca, u okviru manifestacije SANDŽAČKI MUDERIS GODINE, nakon akšam namaza, u haremu Stambol džamije, u Novom Pazaru. predavanje će održati prof. Sanin Musa na temu OPONAŠANJE I MODERNA SUJEVJERJA

Bujrum na istinsku duhovnu sofru!

 

Pripremila: Maida Zejnelovic