Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

HOR “STAMBOL” ODUŠEVIO TURSKU JAVNOST

14/07/2015

Hor “Stambol” iz Novog Pazara je ovog mubarek mjeseca Ramazana, od 03. do 10. jula, 2015. godine, boravio u Turskoj i tom prilikom održao koncerte u četiri grada: Sakarja - opština Serdivan, Kodžaeli - opština Izmit, Izmir - opština Bornova i Balikesir - opština Altıeylül.

 

Mlade članice hora Stambol, oduševile su publiku u sva četiri grada i bile zapaženo propraćene u turskim medijima. Pored pisanih i elektronskih medija, koncerte su direktno prenosila dva turska satelit kanala, Ege Turk CANLI i Kanal 54 TV.

 

Moderator programa bila je istaknuta članica hora, Šejla Dupljak, koja je u svom umjetničkom maniru na početku svakog koncerta naglasila da je turski narod, narod kojeg Bošnjaci najviše vole zbog toga što su Bošnjaci posredstvom Turaka prihvatili vjeru Islam.

 

Ona je također naglasila, da je Islam najveća i najljepša hedija koju im je dao turski narod i da sebe smatraju potomcima Osmanlija. Ovaj uvod Šejle Dupljak je u sva četiri grada propraćen velikim aplauzoma.

 

Članice hora Stambol su se u sva četiri grada sastale sa predstavnicima opština čiji su gosti bili, a domaćini su izrazili veliko oduševljenje zbog lijepih utisaka koji su im ostavili mladi talenti ovog hora.

 

Rukovodilac hora Stambol, Dževad ef. Zejnelović kaže da je bila velika čast nastupati pred turskom publikom, napominjući da je koncert u Balikesiru pratilo više od 25.000 ljudi. Osim toga, ovo gostovanje je članovima hora “Stambol” otvorilo vrata za nove turneje, na putu uspjeha u svojoj karijeri.

 

Dževad ef. Zejnelović je domaćinima uručio poklon plakete, umjetničke slike, Lejlek i Altun Alem džamije, koje su sagrađene za vrijeme Osmanlija, naglasivši da nismo iznevjerili emanet koji nam je ostavio Fatih Sultan Mehmed. “Došli smo zato što volimo ovu zemlju Tursku i što se osjećamo lijepo u njoj, poručio je Zejnelović prisutnima.

 

Članice Hora Stambol su pored gradova u kojima su održale koncerte imale priliku da posjete Istanbul i Čanakkale, dva izuzetno važna grada ne samo za tursku historiju, već i za cijeli Islamski svijet i obišle kulturno-historijske objekte ta dva grada.

 

Članice su se pri svom boravku u Izmiru i Sakarji sastale sa svojim sunarodnicima muhadžiriima iz Bosne i Sandžaka, koji su prilično koncentrisani u ta dva grada.

 

Hor "Stambol" osnovan je 12.08.2012. godine, pod rukovodstvom stručne službe za njegovanje bošnjačke kulture i tradicije u skladu sa islamskim propisima i izvodi duhovne pjesme, ilahije i kaside na bosanskom, turskom, arapskom i engleskom jeziku.

 

Hor okuplja mlade ljude sa šireg područja Sandžaka, koji uz svoje redovne i ne tako male životne obaveze obogaćuju vjersko-kulturni život ovoga kraja pa i šire.

 

Pripremio: Nesib Pepic, prof.