Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

HOR “STAMBOL” ODUŠEVIO TURSKU JAVNOST

14/07/2015

Hor “Stambol” iz Novog Pazara je ovog mubarek mjeseca Ramazana, od 03. do 10. jula, 2015. godine, boravio u Turskoj i tom prilikom održao koncerte u èetiri grada: Sakarja - opština Serdivan, Kodžaeli - opština Izmit, Izmir - opština Bornova i Balikesir - opština Altıeylül.

 

Mlade èlanice hora Stambol, oduševile su publiku u sva èetiri grada i bile zapaženo propraæene u turskim medijima. Pored pisanih i elektronskih medija, koncerte su direktno prenosila dva turska satelit kanala, Ege Turk CANLI i Kanal 54 TV.

 

Moderator programa bila je istaknuta èlanica hora, Šejla Dupljak, koja je u svom umjetnièkom maniru na poèetku svakog koncerta naglasila da je turski narod, narod kojeg Bošnjaci najviše vole zbog toga što su Bošnjaci posredstvom Turaka prihvatili vjeru Islam.

 

Ona je takoðer naglasila, da je Islam najveæa i najljepša hedija koju im je dao turski narod i da sebe smatraju potomcima Osmanlija. Ovaj uvod Šejle Dupljak je u sva èetiri grada propraæen velikim aplauzoma.

 

Èlanice hora Stambol su se u sva èetiri grada sastale sa predstavnicima opština èiji su gosti bili, a domaæini su izrazili veliko oduševljenje zbog lijepih utisaka koji su im ostavili mladi talenti ovog hora.

 

Rukovodilac hora Stambol, Dževad ef. Zejneloviæ kaže da je bila velika èast nastupati pred turskom publikom, napominjuæi da je koncert u Balikesiru pratilo više od 25.000 ljudi. Osim toga, ovo gostovanje je èlanovima hora “Stambol” otvorilo vrata za nove turneje, na putu uspjeha u svojoj karijeri.

 

Dževad ef. Zejneloviæ je domaæinima uruèio poklon plakete, umjetnièke slike, Lejlek i Altun Alem džamije, koje su sagraðene za vrijeme Osmanlija, naglasivši da nismo iznevjerili emanet koji nam je ostavio Fatih Sultan Mehmed. “Došli smo zato što volimo ovu zemlju Tursku i što se osjeæamo lijepo u njoj, poruèio je Zejneloviæ prisutnima.

 

Èlanice Hora Stambol su pored gradova u kojima su održale koncerte imale priliku da posjete Istanbul i Èanakkale, dva izuzetno važna grada ne samo za tursku historiju, veæ i za cijeli Islamski svijet i obišle kulturno-historijske objekte ta dva grada.

 

Èlanice su se pri svom boravku u Izmiru i Sakarji sastale sa svojim sunarodnicima muhadžiriima iz Bosne i Sandžaka, koji su prilièno koncentrisani u ta dva grada.

 

Hor "Stambol" osnovan je 12.08.2012. godine, pod rukovodstvom struène službe za njegovanje bošnjaèke kulture i tradicije u skladu sa islamskim propisima i izvodi duhovne pjesme, ilahije i kaside na bosanskom, turskom, arapskom i engleskom jeziku.

 

Hor okuplja mlade ljude sa šireg podruèja Sandžaka, koji uz svoje redovne i ne tako male životne obaveze obogaæuju vjersko-kulturni život ovoga kraja pa i šire.

 

Pripremio: Nesib Pepic, prof.


OBDANIŠTE "NAHLA" UZ PODRŠKU H.O. "EMANET" ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
 
 
 
 
 
 
Anketa
Aktuelne vijesti
Hadis