Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

SEBEČEVO: U SUSRET RAMAZANU

13/06/2015

U petak, 12. juna 2015. godine, nakon akšam namaza održana je svečanost u novoj džamiji, džemat Gornje Sebečevo, u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana. Svečanost pod nazivom “U SUSRET RAMAZANU”

 

Ovom događaju su prisustvovali brojni džematlije, kao i predstavnici Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija sandžački Hasib ef. Suljović, imami Odbora medžlisa Novog Pazara i Tutina, te imam džamije Admir ef. Hadžić.

 

Nastavljena je tradicija da Admir ef. Hadžić, imam ovog džemata, organizuje razne manifestacije i svečanosti, koje imaju za cilj da okupe džematlije svih uzrasta, a to doprinosi jačanju zajedništva i ugleda Islamske zajednice i vjerskog života u džematu i Islamskoj zajednici.

 

Muftija sandžački, Hasib ef. Suljović je podsetio prisutne na važnost mubarek mjeseca koji nam dolazi, mjesec u kome je počela objava Kur'ana Časnog i kome je naređen post.

 

“Svima nama je poznato da se post odnosi od susdržavanja jela i pića, od zore pa do zalaska sunca. Ovo je mjesec ummeta Muhammeda, s.a.v.s., mjesec milosti, oprosta, oslobađanja, ozdravljenja, buđenja, radosti i ljubavi. Molimo Allaha, dž.š. da vjernicima u toku Ramazana očistiti i odgoji duše kroz ibadet – post, a post je djelo uma i skriven je od javnosti, za razliku od ostalih propisa. Post je tajna između roba i Allaha, dž.š.

 

Iskoristimo priliku koju imamo pred sobom, potrudimo se, da ovaj mjesec provedemo u ibadetu, nafilama i traženju oprosta.

 

S velikom radošću iskazujemo dobrodošlicu mubarek mjesecu ramazanu, mjesecu oprosta i praštanja, mjesecu saosjećanja, bliskosti i razumijevanja”.

 

Molim Dragog Allaha, da nas uputi na Pravi put i da nam podari oprost u mubarek mjesecu Ramazanu! Amin! Poručio je muftija Suljović u svom vazu.