Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Ekskluziva: Nana Nimet-hanuma Jahić posjetila Sinan-begovu medresu

1/05/2015

U petak, 1. maja 2015. godine, Udruženje žena “Rabija” bilo je domaćin društvu ljubitelja prirode iz Sarajeva, BiH. Među njima je bila i 92. godišnja nana Nimet-hanuma.

 

Ljubav stanuje u srcu i duši 92-godišnje nane Nimete Jahić, Turkinje i bosanske snahe, supruge posljednjeg bosanskog kadije Bećir-efendije Jahića, posljednje Osmanlijke sa Balkana.

 

Nana Nimet rođena je 6. oktobra 1922. godine u Prizrenu, u porodici Agalar, među uglednim kosovskim Turcima. Školovala se u Prizrenu, ali i u Turskoj. U Istanbulu je ova žena, koja već 50 godina živi u Sarajevu i gdje uživa veliki ugled, završila četiri godine lise, to jest turske srednje škole. Danas tako govori turski, albanski i bosanski i na svakom jeziku, kako veli, veliča Milostivog Stvoritelja.

 

Njen otac bio je, kako tvrdi, paša osmanskog sultana Abdulhamida II (İkinci Abdülhamit), završio je Vojnu akademiju u Turskoj i školovao se sa osnivačem Republike Turske Mustafom Kemal-pašom Ataturkom, kao i Mustafom Fevzi Çakmakom, turskim premijerom, prvim turskim ministrom odbrane i načelnikom Glavnog stožera Turske.

 

Supruga Bećira je krajnje poštovala. U njihovom domu vladao je sklad. Bio je to brak pun ljubavi.

 

„Moj muž je bio Bosanac, a ja Turkinja. Dvije nacije, a jedan takav životni sklad. Nikad ga nisam ispratila dok nisam do vrata došla i nikad ga nisam dočekala dok nisam ustala na noge. Dočekivala sam ga i ispraćala s Ajetil-Kursijom. Ne bojim se, to je bilo poštovanje. Muž alahrahmetile je znao govoriti: „Ne dao Bog da umre moja Nimeta, opet bih otišao na Kosovo da se oženim“

 

Otac je ministar vanjskih poslova, a majka je ministar unutrašnjih poslova. Otac je sekretar ministu unutrašnjih poslova, a majka je sekretar ministru vanjskih poslova. Ako majka zna da vodi djecu, vjerujte tu nema podbačaja“, naglašava ova divna gospođa.

 

No, nana Nimet se ne predaje ni u 90-tim godinama. Stalno putuje. Njeni potomci su se navikli na njene odlaske po svijetu. Samo im javi kada stigne u neki kutak svijeta. Vodi je, veli, njena vjera.

 

Tokom trodnevne posjete Novom Pazaru i Tutinu, gošće će obići kulturne institucije u Novom Pazaru, kao i kulturno-historijske spomenike.

 

Cilj ove posjete, osim uspostavljanja saradnje između Islamske zajednice Srbije i udruženja iz susjedne države BiH, jeste i razmjena iskustava i ideja na polju afirmisanja kulturnog i vjerskog djelovanja ove dvije države.

 

Druženje žena je proteklo u lijepoj atmosferi uz konstatciju da dijaloga i druženja mora biti više.

 

Pripremio: Dževad Zejnelović