Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

ODRŽANA SJEDNICA SABORA IZ-e SANDŽAKA

19/04/2015

U nedjelju, 19.04.2015. godine, održana je sjednica Sabora Islamske zajednice Sandžaka, gdje je na dnevnom redu zasijedanja razmatran izvještaj o radu Mešihata IZ-e Sandžaka, kao i plan budžeta za tekuću 2015. godinu. Nakon razmatranja ponuđenog izvještaja u kojem je konstatovan napredak u svim oblastima djelovanja ovog Mešihata, sabornici su jednoglasno usvojli izvještaj i finansijski plan.

 

Također, na sjednici je razmatrano pitanje izbora vrhovnoh poglavara Islamske zajednice Srbije - reisul-ulemu i tom prilikom je donijet zajednički zaključak, nakon uvida u već donijete prijedloge od strane organa i ustanova IZ-e Sandžaka, da je jedini kandidat za ovu najvišu funkciju u Islamskoj zajednici, H. Adem ef. Zilkić, sa zaključcima:

 

- Sabor Islamske zajednice Sandžaka traži od svih činioca u Islamskoj zajednici i van nje da se poštuju Ustav, Statut i druga normativna akta Islamske zajednice, i neće prihvatiti neustavna rješenja, kao i sve buduće radnje, koje su u suprotnosti sa spomenutim aktima i autonomijom IZ-e

- Sabor također, traži poštivanje izborne procedure i svih radnji u toku izbora vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije, reisul-ulemu.

- Sabor Islamske zajednice Sandžaka neće dozvoliti cijepanje Islamske zajednice i sprijećit će svako djelovanje koje može nametati rješenja i cijepanje iste.

- Sabor Islamske zajednice Sandžaka oštro osuđuje miješanje političkih faktora, kako domaćih, tako i stranih, kao i očigledne pokušaje pojedinih vladinih predstavnika po pitanju kandidature pojedinaca, koji su u proteklom periodu bili istaknuti rušitelji ugleda najviših predestavnika IZ-e i same institucije Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

- Sabor Islamske zajednice Sandžaka zahtijeva od svih organa i uistanova da u okviru svojih potreba i mogucnosti obezbijedi angažman svim stručnim i dobronamjernim ljudima, a koji nisu u prethodnom periodu krsili islamske norme, i narusavali ugled institucije Islamske zajednice, također, traži da svi upošljeni u Islamskoj zajedni ci se moraju pridržabvati normativnih akata kroz svoj rad i poonasanje .

 

Da podsjetimo da je Vrhovni Sabor IZ-e Srbije, 19.03.2015. godine, raspisao izbore za vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije.

 

Krajnji rok za podnošenje prijedloga za kandidata za resiul-ulemu Islamske zajednice Srbije je 20. april.

 

Kandidature se predaju nadlježnom Mešihatu Islamske zajednice na svom području koji ih prosljeđuje Izbornoj komisija, koja je dužna u roku od pet dana proglasi listu kandidata i odredi datum održavanja izbora.