Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

EKSKURZIJA SINAN-BEGOVE MEDRESE U REPUBLICI TURSKOJ

7/4/2015

Sinan-begova medresa je u periodu od 30.03. do 04.04.2015. godine organizovala ekskurziju za svoje učenike u Republici Turskoj pri kojoj su posjetili dva njena veoma važna grada Istanbul i Edirne. U pratnji učenika su bili direktor medrese Mr. Mensur Zukorlić sa svojom šestočlanom delegacijom.

Prilikom dolaska u Istmbul, učenici su se smjestili u prelijepom pansionu „Pembe Villa“ koji se nalazi u istanbulskoj opštini Beylikdüzü. Uz konforan smještaj, pansion ima pogled na Mramorno more. Smještaj je obezbijedila „Fondacija Zemin“ iz Istanbula, koja, inače, intenzivno pomaže Sinan-begovu medresu.

 

 

Prvi dan ekskurzije – 31.03.2015.

Prvog dana učenici su obišli džamiju Ebû Ejjûb el-Ensârije koja je svoje ime dobila po ovom poznatom ashabu Božijeg Poslanika, a.s.

Džamiju Ebû Ejjûb el-Ensârije u Istanbulu opisuju kao jednu od najinteresantnijih džamija u islamskom svijetu. Nalazi se na mjestu gdje se gradske zidine sastaju sa Zlatnim rogom. Džamija i turbe Ebû Ejjûb el-Ensârije su jedna od lokacija koja privlači najveći broj turista u Gradu na Bosforu.

U skoro svakom od turističkih vodiča i prospekata, džamija Ebû Ejjûb el-Ensârije i turbe smješteno u njenom haremu, opisani su kao jedno od najznamenitijih mjesta u muslimanskom svijetu, gdje namaze svakodnevno obavljaju na hiljade muslimana. Posebno je poznata po jutarnjem namazu.

Ebû Ejjûb el-Ensâri je bio zastavnik vojske posljednjeg Božjeg poslanika Muhammeda (a.s) i jedan od njegovih bliskih ashaba.

Ensarija je preselio tokom prve muslimanske opsade Konstantinopolja, u VII stoljeću, a njegov mezar je pronađen nakon osvajanja Istanbula. Džamiju i turbe mu je podigao sam sultan Mehmet II Osvajač, 1459. godine.

El-Ensarija zauzima posebno mjesto kod ashaba poslanika Muhammeda (a.s.). Ejjub je sedam mjeseci bio domaćin koji je u vlastitoj kući ugostio Poslanika (a.s), nakon njegove hidžre u Medinu. On ga je pažljivo čuvao i podučavao onome što bi mu Božjim nadahnućem dolazilo. U svim turističkim prospektima i vodičima, el-Ensari se spominje kao "najmilija" osoba u Istanbulu.

 

Drugi dan ekskurzije – 01.04.2015.

Drugog dana učenici su obišli Kapali čaršiju, Sultan Ahmedovu džamiju, palatu Topkapi i Aja Sofiju. Kapali čaršija je atkrivena tržnica koja se prostire na 47.600 metara kvadratnih i ima čak 4.000 dućana, a širi se i na okolne gradske ulice, te je najveći shopping centar na svijetu. Na Kapali čaršiji prodaju se najrazličitiji proizvodi od zlata, kože, drva, keramike i bakra kao npr. nakit, jakne, začini, torbe i koferi, tepisi, satovi, kape, tkanine, prženi kesteni i ušećereno koštunjićavo voće, suveniri i razglednice, čajevi, ukrasni tanjiri, čajnici i setovi za čaj, džezve za kahvu, nargile itd. Po Kapali čaršiji može se šetati satima i danima, bilo da se radi o kupovini ili samo o razgledanju.

Sultan Ahmedova džamija se često naziva još i Ahmedija ili Plava džamija. Taj naziv je dobila zbog 20 000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Ona je jedina, od preko 1500 istanbulskih džamija, koja ima šest minareta.

Sagrađena je u periodu između 1609. i 1616. godine, za vreme vladavine sultana Ahmeda I. Poput ostalih džamija, sadrži mezar osnivača, medresu i predvorje. Ahmedija je danas jedna od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu.

Palata Topkapi (Topkapı Sarayı), naziv je osmanskog carskog dvorca, smještenog u blizini Plave džamije i Aja Sofije. Ovaj dvorac je bio sjedište Osmanlijskog carstva od 1465. do 1853. Dvorac je sagradio sultan Mehmed II, 1459; gradnja je dovršena 1465. Dvorac je smješten na krajnjem dijelu uzvišenog rta koji pruža pogled na Zlatni rog i Mramorno more, sa očaravajućim pogledom na Bosfor. Dvorski kompleks se sastoji od mnogobrojnih manjih zgrada koje su grupisane u četiri zasebna dvora, koji su odvojeni vratima. Topkapi su glavna vrata na ulazu u kompleks, prema kojima je dvor i dobio ime.

Ono što je najviše motivisalo učenike i njihove profesore jeste jedan dio ove palate u kojem se čuvaju takoreći “amaneti”, koji su za vrijeme Javuza Sultana Selima prebačeni iz Egipta u Istanbul. U tome dijelu učenici su imali priliku vidjeti razne uspomene koje datiraju od vremena mnogih Božijih Poslanika, pa i od vremena našeg posljednjeg Poslanika Muhammeda a.s., i njegovih ashaba radijallahu anhum. Na primjer, imali su priliku vidjeti sanduk u kojem se čuva hrka Allahovog Poslanika a.s., hrku njegove kćerke Fatime, sablje njegovih ashaba, oluke Ka’be iz raznih perioda osmanske vladavine tim prostorima i mnogo drugih zanimljivosti pred kojima vjernik ne može biti ravnodušan. Još jedna stvar koju moramo napomenuti jeste to da se u dotičnom dijelu palate Kur'ân-i Kerîm uči od strane raznih elitnih hafiza Republike Turske.

Aja Sofija za vrijeme Vizantijskog carstva je bila crkva, a 1453. godine pretvorena je u džamiju, a zatim, 1935. g., po odluci Ataturka, pretvorena u muzej . Arhitekte ovog izvanrednog arhitektonskog dostignuća bili su Antemije iz Tralesa i Isidor iz Mileta. Mnogi pisci su bili očarani njenom ljepotom, a jedan pisac iz VI veka opisao je: „ To je sjajno, neuporedivo djelo koje se toliko ističe ljepotom da prevazilazi moć opisivanja“.

Sagrađena je 537. godine, ali radovi su počeli 532. Služila je kao pravoslavna crkva do 1204. kad je bila pretvorena u katoličku crkvu. Opet je 1261 pretvorena u pravoslavnu crkvu. Godine 1453. je konačno pretvorena u džamiju. Danas čitav kompleks je muzej. Učenici i profesori tog dana nisu imali prilike vidjeti unutrašnjost ovog objekta jer su zakasnili. On je za posjetioce otvoren samo do 16 h. Ali ono što se oko nje moglo primjetititi jesu dove posjetioca muslimana koji se mole Allahu dž.š., da u ovaj objekat ne ulaze sa kartom već sa abdestom kako oni to sami kažu.

Nakon posjete spomenutim historijskim objektima učenici i profesori Sinan-begove medrese su tog dana bili gosti “Fondacije Birlik” (Birlik Vakfı) čija se centrala nalazi neposredno u blizini Plave džamije. Ova fondacija je osnovana 29.05.1985. godine. Jedan od osnivača ove fondacije je i sadašnji predsjednik Republike Turske Redžep Tajjip Erdoağan. Musafirima je ovdje od strane domaćina bio upriličen ručak, a nakon ručka, u sali za sastanke održan je sastanak sa upravom ove fondacije. Pored učenika i profesora medrese i uprave ove fondacije na sastanku je bio prisutan i Davut Nuriler (Dervišnurović), rođeni Novopazarac koji je od 2003. do tekuće 2015. godine bio savjetnik premijera Republike Turske, a ove godine se kandiduje na predstojećim parlamentarnim izborima za narodnog poslanika u Parlamentu Republike Turske, ispred vladajuće AK Partije.

Sastanak je započeo gospodin Davut Nuriler, koji je na početku svog govora sa ponosom istakao da je rođen u Sandžaku. On je, između ostalog, naglasio da je Turska spremna da u svakome pogledu, a naročito u pogledu ekonomije pomogne regiju Sandžak koja se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi. Primjer njegove ljubavi prema Sandžaku i sandžačkim Bošnjacima jeste njegov govor kojeg je održao na svome maternjem bosanskom jeziku, a ne na turskom iako je na sastanku bilo onih koji nisu razumjeli bosanski jezik.

Nakon gospodina Davuda riječ je preuzeo direktor dotične fondacije gospodin Osman Okur, koji se obratio gostima na temu “Historijat i civilizacija vakufa”. On je naglasio da je Osmansko carstvo većinom djelovalo na bazi vakufa, te da se većina objekata koji su nam ostali od tog perioda zapravo proizvod civilizacije vakufa, koja je itekako imala duboke korijene u Osmanskoj imperiji. Pored toga on je naglasio i nužnost nastavljanja te tradicije koju smo naslijedili od svojih predaka. Poseban akcenat u svom govoru stavio je na omladinu i dužnosti koje omladini  pripadaju šaljući poruku učenicima Sinan-begove medrese da moraju mnogo učiti, raditi i truditi.

Završna riječ na sastanku pripala je direktoru Sinan-begove medrese Mr. Mensur Zukorlić koji se na početku svoga govora zahvalio upravi fondacije i gospodinu Davutu koji ih je počastio svojim dolaskom. Nakon riječi zahvale Zukorlić je naglasio da se u potpunosti slaže sa svojim prethodnikom gospodinom Osmanom Okurom koji je govorio o važnosti očuvanja tradicije vakufa, te na taj način naglasio da je Sandžak jedan dio Islamskoga svijeta u kojem se njeguje i čuva tradicija vakufa. On je poseban naglasak stavio na odgojo-obrazovnu ulogu medrese, koja je najbolji čuvar tradicije vakufa na prostorima Sandžaka. Zukorlić je na kraju svog govora između ostalog naglasio i to da su Turci i Bošnjaci dva bratska naroda i da je neophodna saradnja na dobrobit svih.

 

Treći dan ekskurzije – 02.04.2015.

Treći dan učenici i profesori Sinan-begove medrese krstarili su Bosforom koji dijeli Evropu i Aziju i na kojem se spajaju Mramorno i Crno more. Oni su imali priliku da vide prelijepu osmansku arhitekturu koja je intenzivno prisutna na obalama Bosfora, a uz to vidjeli su i tri mosta koja se protežu preko Bosfora: Most na Galati, Most na Bosforu i Most Fatiha Sultana Mehmeda. Nakon krstarenja po drugi put su obišli Kapali čaršiju i iskupovali šta im je potrebno. U blizini Kapali čaršije posjetili su prelijepu Džamiju Sultana Bajazida Munjevitog, koja se trenutno restaurira i kampus poznatog Istanbulskog univerziteta koji se nalazi naspram dotične džamije.

Nakon Kapali čaršije obišli su i park koji se zove Miniatürk. Miniatürk je prvi park minijaturnih građevina iz svih perioda turske historije i anadolske civilizacije i privlači pažnju hiljadama turista iz svih dijelova svijeta. U njemu je izloženo 126 modela raznih građevina. Od ukupno 126 modela, 59 su minijature iz Istanbula, 55 iz Anadolije, a preostalih dvanaest sa područja u kome je vladalo Osmansko carstvo. Među ovim posljednjim, učenici i profesori mogli su vidjeti i Stari most na na Neretvi u Mostaru. Prema informacijama koje smo dobili Miniatürk godišnje posjeti oko 800 hiljada ljudi od kojih je oko 200 hiljada iz inostranstva. Ovaj park bi se mogao drugim riječima nazvati “Mikro Turska” ili “Turska u malom”.

Nakon obilaska ovog prelijepog, veoma zanimljivog i neobičnog parka, učenici i profesori Sinan-begove medrese prešli su u Hotel Bosna koji se nalazi na Laleliju, čiji je vlasnik jedan od naših Sandžaklija koji žive u Istanbulu. Tu su ih ugostili osnivači najnovijih novina “Balkan Aktüel” koje su prije dva mjeseca počele izlaziti jednom mjesečno. Mjesečnik “Balkan Aktüel” se bavi informisanjem balkanskih naroda koji žive u Republici Turskoj, a ponajviše Bošnjaka, jer su njeni osnivači bošnjački muhadžiri iz Sandžaka. U ovom hotelu je bio upriličen koktel, i tom prilikom, gostima se obratio glavni urednik i osnivač spomenutih novena, Selim Öztürk, isticuci: “Dobro nam došli u našu domovinu Tursku. Vi ste naša braća. Vi ste potomci Evlâd-i Fâtihâna. Vi ste potomci Fatiha Sultana Mehmeda. Vi ste potomci 15.700 Bošnjaka koji su se bez imalo dvoumljenja odazvali pozivu Sultana kada je bilo najpotrebnije da se brani ova zemlja. Stoga vam kažem da je za nas Novi Pazar bitan isto koliko i Ankara. Za nas je Sarajevo bitno isto koliko i Istanbul. Na kraju vam kažem: Živio Sandžak, živjela Bosna, živjela Turska. Hvala vam.“njaka, jer su njeni osnivači bo

Nakon koktela u Hotelu Bosna učenici i profesori su bili gosti u i Udruženju Bosna-Sandžak u Bajrampaši. Ovo udruženje je osnovano 1989. godine i punim kapacitetom radi na afirmisanju bošnjačke kulture na teritoriji Republike Turske. Udruženje je pored istoimenog udruženja u Pendiku jedno od najaktivnijih i ekonomski najstabilnijih bošnjačkih udruženja koja djeluju u ovoj zemlji. Domaćini ovog udruženja su na gostoprimljiv način dočekali svoje goste i upriličili im večeru. Gospodin Salih Ates (PAZARAC) poselamio je goste i poželeo im da se osjećaju ugodno, rekavši da je ovo kuća koliko naša, toliko je i vaša. " U njoj smo primili mnogo izbeglica, poslanika i musafira".

Zgrada udruženja je izgradjena prije par godina je savremena i funkcionalna. Sve troškove kada je u pitanju zgrada ovog udruženja snosili su naši Boi Bošnjaci koji žive u opstini Bajrampaša.

Nakon večere gostima se obratio zamjenik predsjednika udruženja, Hilmi Erden (Murić) koji je porijeklom iz Rožaja. On je prije svega izrazio zadovoljstvo a.

Nakon večere gostima se obratio zamjenik predsjednika udruženja, Hilmi Erden (Murić) koji je porijeklom iz Rožaja. On je prije svega izrazio zadovoljstvo što su imali priliku da ugoste mlade učenike i njihove profesore. Nakon toga se u kratkim crtama osvrnuo na historijat njihovog udruženja i prisutnost Bonjaka u opstini Bajrampaša. On je tom prilikom naveo da u tom dijelu Istanbula živi preko 60.000 Bošnjaka i da nemaju puno ekonomskih problema. Jedini problem im je kako on navodi to što im omladina slabo zna Bosanski jezik. To je jedan od najvećih problema za kojeg on smatra da će se vremenom pronaći rješenje.

Gospodin Hilmi je kasnije riječ prepustio direktoru Sinan-begove medrese Mr. Mensur Zukorlić. On je na početku izrazio zahvalnost upravi ovog udruženja na prelijepom dočeku, a nakon toga je predstavio medresu na čijem se čelu nalazi, rekavši da je medresa jedan od najbolji čuvara Islama na prostorima Sandžaka i istekavši da tradiciju medrese treba posebno čuvati i održavati. Zukorlić je između ostalog naglasio i problem sa kojim se budući hadžije Turske susreću prilikom aplikacije za hadždž iz razloga što se u Republici Turskoj red za hadždž ponekad zna čekati i do pet šest godina. On je tom prilikom apelovao na sve Bonjake Turske koji imaju srbijanske pasoše da ukoliko žele ići na hadždž, idu putem Mešihata Islamske zajednice Sandžaka. Pored toga on je naglasio da Bošnjaci Turske koji žele putem neke institucije klati kurban, to mogu uraditi putem institucije koju on predvodi. Zukorlić je pored Sinan-begove medrese naveo značaj ženskih medresa koje djeluju u Tutinu i Prijepolju. Nakon njegovog govora učenici su domaćinima proučili ašere iz Kur'âna i izveli par ilahija i kasida što je domaćine učinilo veoma sretnim i radosnim.

 

Četvrti dan ekskurzije – 03.04.2015.

Četvrti dan ekskurzije učenici i njihovi profesori bili su gosti u Internacionalnoj imamsko-hatipskoj školi Fatih Sultan Mehmet, koja se nalazi u istanbulskoj opstini Fatih. Tu su ručali a nakon ručka direktor Sinan-begove medrese je sa svojom delegacijom posjetio direktora spomenute medrese, Mustafu Üçüncü-a. Domaćin je goste upoznao sa planom i programom škole na čijem se čelu nalazi istakavši da se u njoj školuju učenici iz preko četrdeset zemalja među kojima ima i učenika sa prostora Sandžaka. Nakon toga riječ je preuzeo direktor Sinan-begove medrese Mr. Mensur Zukorlić, koji je, takođe, kao i domaćin na početku svog govora predtsavio plan i program medrese na čijem se čelu nalazi, istakavši između ostalog da u Sandžaku u sklopu Mešihata Islamske zajednice Sandžaka djeluju još dvije ženske medrese od kojih se jedna nalazi u Tutinu a druga u Prijepolju. On je između ostalog domaćinu izrazio želju za saradnju između ove dvije vjerske škole stavljajući poseban akcenat na želju za bratimljenjem ove dvije vrlo važne ustanove.

Na sastanku su pored domaćina i gostiju prisustvovali i gospodin Huseyin Kansu (Ćelahmetović), bivši narodni poslanik u Parlamentu Republike Turske i Davut Nuriler (Dervišnurović) o kojem je ranije bilo riječi. Oni su istakli da će, kada je u pitanju podrška instituciji medrese na prostorima Sandžaka, uraditi sve što je u njihovoj mogućnosti. Davut Nuriler je tom prilikom i domaćinu i gostima iz Sinan-begove medrese uručio veliku plaketu na kojoj se nalazi poznata Ahdnama Fatiha Sultana Mehmeda Hana.

Nakon sastanka nastupilo je vrijeme džume namaza. Namaz je obavljen u mesdžidu dotične škole u kojoj je vladala atmosfera ummeta u malom, jer se u mesdzidu mogla vidjeti omladina iz preko četrdeset zemalja svijeta.

Nakon obavljene džume namaza, direktor škole je apelovao na ucenike sa Balkana da ostanu u mesdžidu kako bi se upoznali sa svojom braćom koja su im došla iz Sandžaka. Početnu riječ uzeo je Mustafa Salihović, učenik iz Rožaja, koji će ove godine maturirati, ako Bog da. On se prvo predstavio, a nakon toga predstavio i prisutne goste: gospodina Huseyina Kansua i Davut Nurilera.

Nakon Mustafe riječ je preuzeo Davut Nuriler koji je govorio o vrijednosti Ahdname Fatiha Sultana Mehmeda Hana i njenog doprinosa miru u najtežim trenutcima i situacijama. Nakon gospodina Davuta, prisutnima se obratio i Huseyin Kansu. On je poseban akcenat stavio na apel studentima da je Turska prava destinacija za njihovo visoko obrazovanje, a onima koji se već školuju u njoj poželio svu sreću i naglasio im se skolovanjem u Turskoj pruzaju dobre mogucnosti. On se, između ostalog osvrnuo i na Bakije Hanuminu medresu u Prijepolju iz kojeg potiču njegovi djedovi predstavivši tom prilikom i knjigu koja govori o toj medresi, a koju je napisao glavni imam Islamske zajednice u Prijepolju Nadir ef. Dacić.

Na kraju su se prisutnima obratili i Mustafa Üçüncü i Mr. Mensur Zukorlić, direktori medresa. Gospodin Mustafa je istakao to da ova posjeta iz Sandžaka za njih predstavlja jedan historijski trenutak kojeg je teško često doživjeti. On je apelovao na prisutne studente da maksimalno iskoriste svoje slobodno vrijeme tokom školovanja, jer je školovanje prema njegovim riječima jedno proljeće, a ko ne posije ništa u proljeće, apsurdno je da očekuje plodove u jesen. On je između ostalog poručio studentima da se čvrsto drže akide Ehl-i Sunneta koja spaja ljude, a ne razdvaja.

Nakon obraćanja gospodina Mustafe prisutnima se obratio i direktor Sinan-begove medrese Mr. Mensur Zukorlić. On se na početku zahvalio domaćinu na srdačnom i toplom dočeku i poselamio prisutne učenike sa Balkana apelujući na njih da iskoriste svoje vrijeme, da rade i da se trude, jer kako on kaže svijetu su potrebni radni, vrijedni i uspješni ljudi.

Nakon posjete ovoj školi učenici i profesori su obišli i Fatih džamiju, koja se nalazi nedaleko od dotične škole. U haremu te džamije nalazi se turbe Fatiha Sultana Mehmeda Hana, a prema dobijenim informacijama u mezarju koje se nalazi naspram ove džamije nalazi se i mezar poznatog pljevaljskog muftije Mehmeda Vehbije Šemsikadića.

Pri posjeti ovoj džamiji prisutnima se obratio imam džamije gospodin Hamdi Arslan koji je istovremeno aktivno radi i na Vakufskom univerzitetu Fatih Sultan Mehmet u Istanbulu. On je održao kratak govor o da'vi i njenoj važnosti stavivši akcenat na činjenicu da je od 124 hiljade ashaba koliko ih je i bilo na Oproštajnom hadždžu, u Medini ukopano samo 10 hiljada, sve iz razloga što su išli širom svijeta i širili Božiju riječ.

 

Peti dan ekskurzije – 04.04.2015.

Peti dan ekskurzije učenici i profesori Sinan-begove medrese posjetili su i grad Edirne koji se nalazi u neposrednoj blizini bugarske granice. Edirne je poslije Burse izvjesno vrijeme bila i prijestonica Osmanske imperije, a nakon nje ta čast će pripasti Istanbulu.

Kada se kaže Edirne prvo što čovjeku padne na pamet jeste džamija Selimija.  Džamija Selimija džamija koju je u periodu od 1568-1574., sagradio osmanski sultan Selim II. Džamijin arhitekt je bio čuveni osmanlijski graditelj Mimar Sinan. Ova džamija spada u red sultanskih džamija. Učenici i profesori su pored ove džamije imali prilku i da vide prelijepu Ulu džamiju u Edirnama, a uz to i prelijepu čaršiju Edirna.

Posjetom Edirne završena je petodnevna ekskurzija Sinan-begove medrese, a njeni učenici i profesori su se sa najljepšim utiscima vratili u svoj rodni Sandžak.

 

PRIPREMILI: Dzevad Zejnelovic i Nesib Pepic