Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

UČENICI SINAN-BEGOVE MEDRESE KRENULI PUT TURSKE

Sinan-beg medresa svojim maturantima organizovat ce ove godine ekskurziju put Turske.

 

Ekskurziju ce predvoditi direktor Medrese Mensur ef. Zukorlic, a društvo maturantima pravit ce i najbolji učenici prvog, drugog i treceg razreda, kao i njihovi profesori.

 

Program putovanja obuhvata obilazak džamija, poznatih kulturno-istorijskih spomenika, škola, koledža, univerziteta i dr.

 

Planiran je obilazak grada Istanbula i to ce biti prilika da učenici po prvi put vide i upoznaju neke od gradova Republike Turske

 

Učenici ce imati priliku da obidju jednu od najljepših džamija na svijetu, čuvenu Plava džamija.
Sultan Ahmet džamija, poznatija kao Plava džamija, sa svojih šest predivnih minareta, jedna je od najupečatljivih i istaknutijih građevina među neboderima u Istanbulu. Sagrađena je 1609. god. i jedna je od najljepših primjeraka otomanske arhitekture, a i dalje je u funkciji. Unutrašnjost džamije je dekorisana hiljadama plavih i bjelih iznik keramičkih pločica, ukrašenih tradicionalnim otomanskim cvjetnim mustrama, a ovo su i ključni detalji na osnovu kojih dobija ime. U pozadini džamije je Kilim muzej u kome se mogu vidjeti primjerci antikviteta iz cijele Turske.

 

Maturanti ce takodjer obici džamiju Aja Sofija, koja je remek djelo vizantijske arhitekture. Bila je najveća crkva u Vizantijskom carstvu, odnosno Istočnom rimskom carstvu.
Izgrađena u doba cara Justinijana u Carigradu, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća uopšte. Građena je u razdoblju između 532. i 537. godine, od kamena i opeke, visine 55 metara s promjerom kupole od 31 metra.

Nakon osvajanja Carigrada od strane Osmanlija, 1453. god. crkva je pretvorena u džamiju, a vani su dodata četiri veleljepna minareta i ispisani mnogi kaligrafski natpisi koji predstavljaju remek djelo. Aja Sofija je 1935. godine zatvorena za obavljanje namaza, a njena unutrašnjost se koristi kao muzej. Vjernici širom svijeta isčekuju da im se ponovo dozvoli obavljanje namaza u ovoj džamiji. Aja Sofija izaziva veliko interesovanje posjetioca iz cijelog svijeta, tako da je na hiljade turista obiđu svakoga dana.

Krstarenje Bosforom
Minijaturni park
Obilazak Top kapi saraja
Obilazak Instituta za islamske studije

 

Obilazak Istanbula ne bi bio kompletan, a da se ne obiđe i džamija poznata kao Ejubija. Ova džamija je poznata po tome što se smatra da je podignuta pored mezara gdje je ukopan Ebu Ejub el Ensari r.a., ashab Allahovog poslanika Muhameda a.s.

 

Maturantima Sinan-begove medrese zelimo hajirli put, da se lijepo provedu i da nam se zivi i zdravi vrate.