Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Reisu-l-ulema Adem ef. Zilkić i Muftija srbijanski u Indoneziji


Džakarta, 13-16 decembar 2011

Druga međunarodna konferencija islamskih medija "Novi mediji i informacijske tehnologije - izazovi i mogućnosti".


U organizaciji Islamske svjetske lige (MWL), pod pokroviteljstvom Ministarstva vjera Republike Indonezije u Džakarti, glavnom gradu Indonezije u saradnji s muslimanskim svijetom je u toku trodnevna međunarodna konferencija o medijima na temu: "Novi mediji i informacijske tehnologije - izazovi i mogućnosti".


reis 3 za sajt sredina 1.jpg 


U radu konferencije učestvuju Ministri u oblasti komunikacija i informacione tehnologije, predstavnici svih islamskih zajednica i organizacija u svijetu, akademici, naučnici i posmatrači. 


reis 1 za sajt 2.jpg


Delegaciju Islamske zajednice Srbije predvodi Reisu-l-ulema Adem ef. Zilkić, koji je govorio na konferenciji o temi: "Uloga medija u savremenom životu muslimana i njihovom odnosu u dijalogu sa svim ljudima u uslovima globalizma", u prisustvu potpredsjednika Republike Indonezije H.E. prof. dr. Boediono, ministra vjera Indonezije H.E. dr. Susilo Bambang Yudhoyono, H.E. Abdullah Abdulmuhsin El-Turki, generalni sekretar Rabite (MWL) i više stotina vjerskih i akademskih uglednika te brojnih novinara i medijskih eksperata.


Na konferenciji učestvuje i muftija srbijanski Muhamed ef. Jusufspahić.


Više od 500 novinara iz različitih dijelova islamskog svijeta prisustvuju ovom događaju.Dr. Abdullah El-Turki: "Moramo imati jake muslimanske medije
koji će stati u odbranu muslimana"

     

 

turki.jpg

 

Muslimanski mediji trebaju igrati važnu ulogu u širenju poruke islama, rekao je generalni sekretar Svjetske muslimanske lige (MWL) Abdullah El-Turki. "Islam je miroljubiva vjera koja nudi rješenja za globalne problem".

El-Turki je istaknuo potrebu za jakim medijima koji su u stanju braniti muslimanska pitanja i zaštititi kulturni identitet, te je pozvao na veću koordinaciju među muslimanskim medijima. "Oni bi također trebali raditi na jačanju muslimanskog jedinstva".

Muslimanski mediji bi se također trebali suprotstaviti ekstremističkim razmišljanjima i ideologijama i promicati dijalog između muslimana i drugih vjerskih zajednica, rekao je on.

El-Turki se nada da će konferencija u Džakarti donijeti dramatično poboljšanje u funkcionisanju islamskih medijskih organizacija, dajući im novi smjer.


mesihatsandzaka.rs